Ubojowy dokonuje uboju zwierząt rzeźnych po uprzednim ich oszołomieniu i obróbki poubojowej tusz.
Zadania zawodowe:
Do zadań zawodowych ubojowego należą:- przeprowadzanie oceny zwierząt przeznaczonych do uboju i kwalifikacja ich do odpowiedniej grupy jakościowej;
- obsługa kleszczy elektrycznych i pistoletów pneumatycznych do oszałamiania zwierząt;
- dokonywanie uboju po oszołomieniu zwierzęcia przez przecięcie jego tętnic i żył szyjnych; przeprowadzanie wykrwawienia zwierzęcia oraz zbiórki krwi spożywczej i technicznej;
- przygotowanie oparzalnika, oparzanie tusz świńskich, obsługiwanie szczeciniarki do opalania tusz świńskich;
- obsługa pił i nożyc pneumatycznych do odcinania rogów i stóp bydlęcych;
- profilowanie kruponów świńskich, nacinanie skóry na tuszach bydlęcych, końskich, cielęcych, kozich i baranich; zdejmowanie i czyszczenie skór ręcznie lub maszynowo; oczyszczanie skór ręcznie lub maszynowo - obrabianie, sortowanie i konserwowanie skór;
- wyjmowanie z tusz: ośrodków i ich segregowanie, kompletów jelit, sadła, łoju, nerek i mózgów;
- obsługa piły elektrycznej, przecinanie tusz na półtusze i ćwierćtusze; obsługa myjek i przeprowadzanie toalety tusz, półtusz i ćwierćtusz;
- opróżnianie z treści pokarmowej żołądków bydlęcych i oczyszczanie z błon krezek cielęcych;
- parzenie w gorącej wodzie i czyszczenie maszynowe lub ręczne flaków bydlęcych, krezek cielęcych, stóp bydlęcych i cielęcych;
- klasyfikowanie tusz, półtusz i ćwierćtusz;
- obsługa transporterów do przekazywania tusz, półtusz i ćwierćtusz;
- dokonywanie rutynowych przeglądów maszyn, urządzeń i transporterów przed przystąpieniem do pracy oraz mycie, czyszczenie i dezynfekowanie narzędzi, urządzeń, maszyn i pomieszczeń.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Praca ta wymaga znacznego wysiłku fizycznego, dużej sprawności ruchowej, odporności emocjonalnej oraz gotowości do pracy w nieprzyjemnych warunkach środowiskowych (nieprzyjemne zapachy oraz hałas).
Warunki: ukończone 18 lat, ukończone szkolenie teoretyczne w zakresie określonym w art. 7 ust. 2 rozporządzenia nr 1099/2009 Rady Europy, organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii (PLW). Świadectwo kwalifikacji zawodowej (w określonym zakresie czynności ubojowych) wydaje PLW.
Przydatne będzie orzeczenie o braku przeciwwskazań lekarskich i sanitarno-epidemiologicznych do pracy w zawodzie ubojowy.
Praca zazwyczaj w systemie zmianowym, również w porze nocnej.
Wymagania psychofizyczne:
Ubojowy pracę wykonuje najczęściej w pozycji stojącej i w ruchu, rzadziej w siedzącej. Pracuje głównie w pomieszczeniach zamkniętych odpowiednio klimatyzowanych. Jest narażony zarówno na temperatury zbyt niskie, jak i zbyt wysokie oraz duże nasycenie powietrza parą wodną. Do najważniejszych wymagań należą:- dobry słuch, wzrok;
- spostrzegawczość, wrażliwość sensoryczna zdolność koncentracji uwagi i jednocześnie jej podzielność;
- cierpliwość, wytrwałość oraz odpowiedzialność.
Zadanie wykonuje z zachowaniem zasad humanitarnego uboju, utrzymywania odpowiednich parametrów technologicznych oraz przestrzegania warunków sanitarno-higienicznych.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Choroby organiczne układu nerwowego ujawniające się w postaci trwałych postępujących niedowładów kończyn górnych oraz dolnych.Przeciwwskazaniem do wykonywania zawodu ubojowego mogą być wady wzroku, których nie można skorygować okularami, choroby ograniczające sprawność ruchową i manualną (obsługa maszyn).
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Ubojowy znajdzie zatrudnienie w zakładach mięsnych; podjąć pracę może również za granicą naszego kraju – w tych wypadkach zazwyczaj wymagane jest doświadczenie zawodowe a z biegiem czasu również znajomość języka kraju pobytu.Szkoły:
Zawód ubojowego dostępny jest drogą szkolną - możliwe jest uzyskanie wykształcenia zasadniczego zawodowego: 3-letnie szkoły zawodowe kształcące w zawodzie „aparatowy przetwórstwa mięsnego" lub „operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, specjalizacja: przetwórstwo mięsne".Uzyskanie kwalifikacji w zawodzie ubojowy, umożliwiają również kursy zawodowe, organizowane np. przez Zakłady Doskonalenia Zawodowego.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. 42 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://spozywcza-lodz.edupage.org
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZICentrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 255, 66 30 273
e-mail: centrum@wup.lodz.pl