Zarządza lokalem gastronomicznym, odpowiada za wynik finansowy lokalu; nadzoruje i koordynuje działania zatrudnionych pracowników; egzekwuje od personelu lokalu wypełnianie zasad i procedur wewnętrznych i zewnętrznych.
Zadania zawodowe:
• zarządzanie operacyjne lokalem gastronomicznym z uwzględnieniem spraw pracowniczych, zaopatrzeniowych i administracyjno-technicznych;
• kierowanie zespołem podległych pracowników, uczestniczenie w procesie naboru, motywowanie i rozliczanie pracowników;
• szkolenie i nadzorowanie rozwoju podległych pracowników lokalu gastronomicznego;
• doskonalenie własnych kompetencji;
• opracowywanie grafików pracy zespołu z uwzględnieniem przepisów o czasie pracy;
• opracowywanie i wprowadzanie standardów pracy oraz zasad obsługi klientów;
• kontrolowanie przestrzegania przez pracowników przepisów, w szczególności dotyczących higieny przyrządzania i podawania potraw;
• kontrolowanie posiadania przez pracowników ważnych książeczek Sanepidu;
• dbanie o odpowiedni standard świadczonych usług;
• dbanie o wynik finansowy lokalu;
• zamawianie produktów oraz negocjowanie cen i warunków dostaw z dostawcami;
• akceptowanie menu przygotowanego przez szefa kuchni;
• prowadzenie rozmów handlowych z klientami np. dotyczących organizacji przyjęć, bankietów itd.;
• dbanie o wizerunek lokalu gastronomicznego;
• dbanie o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa zarówno gości, jak i pracowników;
• zapewnienie podległemu zespołowi bezpiecznego środowiska pracy, dbanie o przestrzeganie przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Kierownik lokalu gastronomicznego powinien posiadać wykształcenie wyższe ekonomiczne lub związane z hotelarstwem i turystyką. Dużym atutem jest także dyplom z zarządzania. Poza tym osoba na tym stanowisku powinna charakteryzować się: umiejętnością planowania, motywowania, oceniania pracy podległego personelu, dobrą znajomością języka angielskiego. Niezbędne jest również posiadanie aktualnej książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Wymagania psychofizyczne:
· spostrzegawczość,
· dobra pamięć,
· umiejętność łatwego nawiązywania kontaktów z innymi,
· umiejętność zarządzania podległym zespołem,
· rozumowanie logiczne,
· zdolność skutecznego negocjowania,
· asertywność,
· dokładność,
· odpowiedzialność,
· umiejętność pracy pod presją czasu,
· odporność na stres.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Nie ma formalnych przeciwwskazań do zatrudniania osób niepełnosprawnych, lecz zbyt duża dysfunkcja kończyn górnych i dolnych, wady wymowy lub słuchu są istotną przeszkodą w podjęciu pracy.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Kierownik lokalu gastronomicznego może pracować w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych.
Szkoły:
Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi
ul. Kopcińskiego 69/71 90-032 Łódź
tel. 42 674 52 74
Uniwersytet Łódzki
ul. Uniwersytecka 3, 90-137 Łódź
tel. 42 635 40 83, 635 40 86
e-mail: rekrutacja@uni.lodz.pl
Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
ul. Sterlinga 26, 90-212 Łódź
tel. 42 631 58 00, 42 631 58 01
e-mail: rekrutacja@ahe.lodz.pl
Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
ul. Sienkiewicza 9, 90-113 Łódź
tel. 42 664 66 56
e-mail: rekrutacja@san.edu.pl
Dane kontaktowe do urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl