Kierownik lokalu gastronomicznego

Print Drukuj

 

Zarządza lokalem gastronomicznym, odpowiada za wynik finansowy lokalu; nadzoruje i koordynuje działania zatrudnionych pracowników; egzekwuje od personelu lokalu wypełnianie zasad i procedur wewnętrznych i zewnętrznych.

 

Zadania zawodowe:

 

        zarządzanie operacyjne lokalem gastronomicznym z uwzględnieniem spraw pracowniczych, zaopatrzeniowych i administracyjno-technicznych;

        kierowanie zespołem podległych pracowników, uczestniczenie w procesie naboru, motywowanie i rozliczanie pracowników;

        szkolenie i nadzorowanie rozwoju podległych pracowników lokalu gastronomicznego;

        doskonalenie własnych kompetencji;

        opracowywanie grafików pracy zespołu z uwzględnieniem przepisów o czasie pracy;

        opracowywanie i wprowadzanie standardów pracy oraz zasad obsługi klientów;

        kontrolowanie przestrzegania przez pracowników przepisów, w szczególności dotyczących higieny przyrządzania i podawania potraw;

        kontrolowanie posiadania przez pracowników ważnych książeczek Sanepidu;

        dbanie o odpowiedni standard świadczonych usług;

        dbanie o wynik finansowy lokalu;

        zamawianie produktów oraz negocjowanie cen i warunków dostaw z dostawcami;

        akceptowanie menu przygotowanego przez szefa kuchni;

        prowadzenie rozmów handlowych z klientami np. dotyczących organizacji przyjęć, bankietów itd.;

        dbanie o wizerunek lokalu gastronomicznego;

        dbanie o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa zarówno gości, jak i pracowników;

        zapewnienie podległemu zespołowi bezpiecznego środowiska pracy, dbanie o przestrzeganie przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska.

 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 

Kierownik lokalu gastronomicznego powinien posiadać wykształcenie wyższe ekonomiczne lub związane z hotelarstwem i turystyką. Dużym atutem jest także dyplom z zarządzania. Poza tym osoba na tym stanowisku powinna charakteryzować się: umiejętnością planowania, motywowania, oceniania pracy podległego personelu, dobrą znajomością języka angielskiego. Niezbędne jest również posiadanie aktualnej książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych.

 

Wymagania psychofizyczne:

 

·         spostrzegawczość,

·         dobra pamięć,

·         umiejętność łatwego nawiązywania kontaktów z innymi,

·         umiejętność zarządzania podległym zespołem,

·         rozumowanie logiczne,

·         zdolność skutecznego negocjowania,

·         asertywność,

·         dokładność,

·         odpowiedzialność,

·         umiejętność pracy pod presją czasu,

·         odporność na stres.

 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 

Nie ma formalnych przeciwwskazań do zatrudniania osób niepełnosprawnych, lecz zbyt duża dysfunkcja kończyn górnych i dolnych, wady wymowy lub słuchu są istotną przeszkodą w podjęciu pracy.

 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 

Kierownik lokalu gastronomicznego może pracować w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych.

 

Szkoły:

 

Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi

ul. Kopcińskiego 69/71 90-032 Łódź

tel. 42 674 52 74

www.wsth.edu.pl

 

Uniwersytet Łódzki

ul. Uniwersytecka 3, 90-137 Łódź

tel. 42 635 40 83, 635 40 86

e-mail: rekrutacja@uni.lodz.pl

www.rekrutacja.uni.lodz.pl

 

Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi

ul. Sterlinga 26, 90-212 Łódź

tel. 42 631 58 00, 42 631 58 01

e-mail: rekrutacja@ahe.lodz.pl

www.ahe.lodz.pl

 

Społeczna Akademia Nauk w Łodzi

ul. Sienkiewicza 9, 90-113 Łódź

tel. 42 664 66 56

e-mail: rekrutacja@san.edu.pl

www.san.edu.pl

 

Dane kontaktowe do urzędu:

 

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI

Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi

Oddział w Piotrkowie Trybunalskim

ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 649 60 87

e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl

 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Informacje o publikacji dokumentu