Kontroler jakości to specjalista, który nadzoruje wszystkie lub wybrane fazy procesu produkcyjnego i zapobiega wytwarzaniu towarów złej jakości. W zależności od miejsca pracy zakres czynności kontrolera jakości jest zróżnicowany.
Zadania zawodowe:
- określenie głównych cech i wymagań jakościowych wytwarzanych wyrobów,
- wykonanie ich specyfikacji z uwzględnieniem wymagań norm europejskich ISO
- wybór modelu zapewnienia jakości
- prowadzenie dokumentacji wprowadzonego systemu
- dokonywanie okresowych weryfikacji stanu jakości wyrobu czy usługi
- opracowywaniu procedur wprowadzenia zmian technologicznych i sterowanie wprowadzeniem tych zmian.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Do podjęcia pracy w zawodzie kontrolera jakości niezbędne jest wyższe wykształcenie. Preferowane jest wykształcenie techniczne kierunkowe, w zależności od linii produkcyjnej danego zakładu pracy. Wymagania co do wykształcenia ustala sam pracodawca. Od rodzaju kontrolowanego wyrobu bądź usługi zależą szczegółowe warunki pracy kontrolera jakości, takie jak np. styczność z substancjami toksycznymi.Kandydat do pracy często musi ukończyć odpowiednie szkolenia i uzyskać uprawnienia, np. kontroler jakości w fabryce kabli musi posiadać świadectwo SEP (Stowarzyszenie Elektryków Polskich) dopuszczające go do pracy z urządzeniami powyżej 1 kV.
Każdy specjalista pracujący w tym zawodzie musi na bieżąco gromadzić i uzupełniać wiedzę o obecnych potrzebach rynku w zakresie wymogów jakościowych stawianych towarom, zgłoszonych patentach i nowościach technologicznych.
Bardzo przydatna jest znajomość języków obcych szczególnie angielskiego i niemieckiego (czytanie literatury fachowej).
Wymagania psychofizyczne:
Wymagania zdrowotne są uzależnione od tego, jakie stanowisko zajmuje specjalista kontroli jakości, czym się zajmuje oraz od tego, w jakiej branży pracuje. Na przykład – od specjalisty pracującego w firmie kosmetycznej wymaga się dużej sprawności narządu węchu i wzroku, w przemyśle spożywczym wymaga się dodatkowo dobrze rozwiniętego zmysłu smaku. Na niektórych stanowiskach możliwe jest zatrudnianie osób niepełnosprawnych, np.: poruszających się na wózkach inwalidzkich.Kandydaci na kontrolerów jakości powinni posiadać następujące cechy psychofizyczne:
- rzetelność i dokładność
- spostrzegawczość i podzielność uwagi
- systematyczność i cierpliwość
- umiejętność syntezy i analizy
- umiejętność współpracy z ludźmi
- zdolność przekonywania
- niezależność i konsekwencja w działaniu
- zainteresowania naukowo – techniczne
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
W zawodzie kontrolera jakości nie ma możliwości zatrudnienia osób głuchoniemych, niesłyszących, niedosłyszących, niewidomych, niedowidzących. Przeciwwskazaniem jest także niedorozwój umysłowy, nawet niewielkiego stopnia.Możliwości i szanse zatrudnienia:
Stanowisko specjalisty ds. systemów zarządzania jakością funkcjonuje przede wszystkim w przedsiębiorstwach produkcyjnych, które wykorzystują zaawansowane technologie.Kontroler jakości pracuje w różnych miejscach. Mogą to być zarówno budynki biurowe, jak i hale produkcyjne, laboratoria, magazyny.
Kształcenie:
Politechnika Łódzka
Wydział Zarządzania i Inżynierii Produkcji
90-361 Łódź, Piotrkowska 266,tel. 42 631 37 68
e-mail: w8w8d@adm.p.lodz.pl
http://wzip.p.lodz.pl/
Uniwersytet Łódzki
Wydział Zarządzania
90-237 Łódź, ul. Matejki 22/26,tel. 42 635 50 51
e-mail: rekrutacjawz@uni.lodz.pl
http://zarzadzanie.uni.lodz.pl/
Dane kontaktowe do urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZICentrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 255, 42 66 30 273, 42 66 30 279
e-mail: centrum@wup.lodz.pl