Operator urządzeń do produkcji napojów bezalkoholowych obsługuje urządzenia i procesy związane z produkcją, napełnianiem i pakowaniem napojów bezalkoholowych.
Zadania zawodowe:
Praca operatora urządzeń do produkcji napojów bezalkoholowych polega m.in. na:
• przemieszczaniu, podnoszeniu, aplikowaniu surowców służących do produkcji i pakowania napojów bezalkoholowych,
• kontrolowaniu zgodności z przyjętymi wzorcami i zachowania założonych parametrów jakościowych surowców służących do produkcji i pakowania napojów bezalkoholowych,
• wykonywaniu i raportowaniu wyników badań jakościowych: stężenia, pH, temperatury, nasycenia dwutlenkiem węgla, wagi, pojemności, zawartości cukru, oceny organoleptycznej,
• uruchomieniu, nadzorze i kontroli parametrów pracy obsługiwanej maszyny produkcyjnej,
• regulowaniu pracy maszyn i urządzeń, związanej ze zmiennością warunków produkcyjnych, środowiskowych, materiałowych,
• konserwowaniu związanym z normalną eksploatacją urządzeń i maszyn produkcyjnych, przewidzianym w instrukcjach ruchowych, eksploatacyjnych i konserwacyjnych maszyn,
• zgłaszaniu nieprawidłowości i współpracy z serwisem technicznym w przypadku konieczności jego interwencji,
• utrzymywaniu stanowiska pracy w stanie gwarantującym zachowanie standardów bezpieczeństwa, jakości i dobrych praktyk produkcyjnych,
• przeprowadzaniu drobnych napraw, regulacji i bieżących konserwacji obsługiwanej maszyny.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Do podjęcia pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji napojów bezalkoholowych preferowane jest wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia z branży spożywczej. Przydatne są również uprawnienia na wózki jezdniowe.
Wymagania psychofizyczne:
Operator urządzeń do produkcji napojów bezalkoholowych, ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością, powinien posiadać aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz zaświadczenie wystawione przez lekarza medycyny pracy, stwierdzające zdolność do wykonywania zawodu w warunkach zadeklarowanych przez zakład pracy.
Przydatne będą również takie umiejętności jak: uzdolnienia techniczne, zdolność koncentracji uwagi, dobra pamięć, łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej, współdziałanie i współpraca w zespole (grupie), samodzielność, dokładność, odpowiedzialność, rzetelność, cierpliwość i wytrwałość.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwskazaniami do podjęcia pracy w tym zawodzie są m.in.:
· pozytywny wynik badania na nosicielstwo chorób zakaźnych,
· dysfunkcje narządów ruchu,
· daltonizm,
· choroby skóry,
· alergia kontaktowa, pokarmowa i wziewna na wykorzystywane produkty i komponenty spożywcze, środki konserwujące, dezynfekcyjne, eksploatacyjne i chemię przemysłową,
· niesprawność narządu słuchu uniemożliwiająca komunikację,
· wady wzroku, których nie można skorygować szkłami optycznymi/soczewkami kontaktowymi,
· zaburzenia smaku i węchu,
· zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Zatrudnienie w zawodzie operator urządzeń do produkcji napojów bezalkoholowych oferują przedsiębiorstwa produkujące:
• wody stołowe i mineralne,
• napoje słodkie,
• suplementy żywności,
• napoje mleczne,
• napoje owocowo-warzywne.
Szkoły:
Zespół Szkół Edukacji Technicznej w Łodzi
kierunek: technik mechanik
ul. Warecka 41, 91-212 Łódź
tel. 42 652 18 60
e-mail: sekretariat@zsp20.elodz.edu.pl
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi
ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. 42 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://www.spozywcza.lodz.pl/
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 1 im. 10 Pułku Piechoty w Łowiczu
ul. Podrzeczna 30, 99-400 Łowicz
tel. 46 837 42 01
e-mail: zspnr1lowicz@o2.pl
Dane kontaktowe do urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl