Technik żywienia i usług gastronomicznych

Print Drukuj

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości związanych ze zdrowym, racjonalnym żywieniem. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego
i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych.
 

Zadania zawodowe:

  • organizowanie stanowiska pracy z uwzględnieniem zasad BHP i ochrony ppoż.,
  • sporządzanie, ekspedycja potraw i napojów
  • planowanie i ocenianie żywienia
  • organizowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
  • przyjmowanie surowców, półproduktów w tym organizowanie procesu magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem
  • ocenianie surowców, półproduktów i potraw gotowych
  • rozróżnianie zmian pozytywnych i negatywnych zachodzące w żywności podczas przechowywania obróbki wstępnej i cieplnej
  • kontrolowanie etapów procesu technologicznego
  • opracowywanie nowych receptur na potrawy i napoje oraz wdrażanie ich do produkcji
  • planowanie i ocenianie jadłospisów
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw, posiłków
  • układanie menu codziennego, okolicznościowego i na przyjęcia
  • organizowanie procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym
  • sporządzanie i przedstawianie oferty usług gastronomicznych.
 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać osoba, która ukończyła szkołę średnią zawodową w tym kierunku.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.
 

Wymagania psychofizyczne:

  • dobry stan zdrowia
  • dobry zmysł smaku oraz powonienia
  • zdolności manualne
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa
  • umiejętność współpracy w grupie
  • wysoka kultura osobista i poczucie estetyki
  • poczucie odpowiedzialności
  • kreatywność
  • umiejętność radzenia sobie ze stresem
  • umiejętność pracy pod presją czasu
  • zdolności organizacyjne
 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do podjęcia nauki w tym zawodzie są: nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych, płaskostopie i skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk) i układu nerwowego, alergie pokarmowe, zaburzenia bądź utrata zmysłu smaku, choroby płuc i przewodu pokarmowego oraz zaburzenia psychiczne.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Technik żywienia i usług gastronomicznych może samodzielnie prowadzić własną działalność gospodarczą oraz podejmować pracę w zakładach zbiorowego wyżywienia, hotelach, restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, promach etc.
 

Szkoły:

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Szydłowie
Szydłów 57, 97-306 Grabica
tel. 44 617 14 01, 512 470 119
e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl
www.zspszydlow.pl

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4
ul. Henryka Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
www.zsp4piotrkow.pl

 

AP Edukacja
ul. Piotrkowska 173, 90-447 Łódź
tel. 42 633 47 51, 633 41 94
e-mail: lodz.szkolenia@apedukacja.pl
www.apedukacja.pl

 

Dane kontaktowe:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Wojska Polskiego 2, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01
e-mail: cizpt@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Informacje o publikacji dokumentu