Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości związanych ze zdrowym, racjonalnym żywieniem. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego
i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych.
Zadania zawodowe:
- organizowanie stanowiska pracy z uwzględnieniem zasad BHP i ochrony ppoż.,
- sporządzanie, ekspedycja potraw i napojów
- planowanie i ocenianie żywienia
- organizowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
- przyjmowanie surowców, półproduktów w tym organizowanie procesu magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem
- ocenianie surowców, półproduktów i potraw gotowych
- rozróżnianie zmian pozytywnych i negatywnych zachodzące w żywności podczas przechowywania obróbki wstępnej i cieplnej
- kontrolowanie etapów procesu technologicznego
- opracowywanie nowych receptur na potrawy i napoje oraz wdrażanie ich do produkcji
- planowanie i ocenianie jadłospisów
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw, posiłków
- układanie menu codziennego, okolicznościowego i na przyjęcia
- organizowanie procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym
- sporządzanie i przedstawianie oferty usług gastronomicznych.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać osoba, która ukończyła szkołę średnią zawodową w tym kierunku.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.
Wymagania psychofizyczne:
- dobry stan zdrowia
- dobry zmysł smaku oraz powonienia
- zdolności manualne
- dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa
- umiejętność współpracy w grupie
- wysoka kultura osobista i poczucie estetyki
- poczucie odpowiedzialności
- kreatywność
- umiejętność radzenia sobie ze stresem
- umiejętność pracy pod presją czasu
- zdolności organizacyjne
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do podjęcia nauki w tym zawodzie są: nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych, płaskostopie i skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk) i układu nerwowego, alergie pokarmowe, zaburzenia bądź utrata zmysłu smaku, choroby płuc i przewodu pokarmowego oraz zaburzenia psychiczne.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może samodzielnie prowadzić własną działalność gospodarczą oraz podejmować pracę w zakładach zbiorowego wyżywienia, hotelach, restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, promach etc.
Szkoły:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Szydłowie
Szydłów 57, 97-306 Grabica
tel. 44 617 14 01, 512 470 119
e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl
www.zspszydlow.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4
ul. Henryka Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
www.zsp4piotrkow.pl
AP Edukacja
ul. Piotrkowska 173, 90-447 Łódź
tel. 42 633 47 51, 633 41 94
e-mail: lodz.szkolenia@apedukacja.pl
www.apedukacja.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Wojska Polskiego 2, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01
e-mail: cizpt@wup.lodz.pl