Celem pracy pomocy kuchennej jest wykonywanie różnych czynności związanych z przygotowaniem i wstępną obróbką artykułów spożywczych, które są używane przez kucharza do sporządzania dań i posiłków.
Zadania zawodowe:
- pomaganie kucharzowi w przygotowaniu jedzenia (np. myjąc i obierając owoce i warzywa, krojąc chleb, mięso);
- odmierzanie i mieszanie odpowiednich składników, np. używając wagi i innych narzędzi;
- nakładanie dań na talerze lub inne odpowiednie naczynia;
- przygotowywanie prostych dań lub dodatków, np. sosów, kanapek, zup, deserów;
- kontrolowanie stanu zapasów i informowanie przełożonego o potrzebie złożenia zamówienia;
- rozpakowywanie i umieszczanie w odpowiednim miejscu produktów;
- utrzymywanie miejsca pracy w czystości (np. sprzątanie blatów, mycie sprzętu kuchennego, szafek);
- sprzątanie kuchni (np. zmiatanie i mycie podłóg, wynoszenie śmieci);
- opłukiwanie i mycie naczyń oraz układanie ich w odpowiednim miejscu.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Osoba pracująca jako pomoc kuchenna powinna mieć wykształcenie gastronomiczne (zasadnicze zawodowe, techniczne, policealne), nie jest to jednak wymóg formalny.Niezbędne jest orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
Wydanie takiego orzeczenia poprzedza wykonanie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych prowadzonych przez placówki Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Mają one służyć wykryciu tego, czy osoba, która będzie pracować w kontakcie z żywnością nie jest zakażona pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella, i Shigella. Dodatkowe badanie lekarskie mają wykryć podejrzenia na nosicielstwo prątków gruźlicy oraz innych czynników chorobotwórczych, które wywołują stany chorobowe, które wykluczają pracę przy żywności serwowanej innym.
Wymagania psychofizyczne:
Podstawowym wymogiem jest schludność i dbałość o higienę osobistą oraz stosowanie zasad higieny w praktyce, w odniesieniu do produktów i surowców spożywczych.
Ważne jest, aby pomoc kuchenna miała wiedzę z zakresu dietetyki i zbiorowego żywienia oraz zainteresowania z obszaru gastronomii.
Pomoc kuchenna powinna być dokładna, a zarazem szybka w pracy. Typ zajęć sprawia, że często musi się ona zajmować różnymi czynnościami jednocześnie. Ważna jest także zdolność koncentracji i podzielność uwagi (wykonywanie kilku czynności naraz). Ważne są także: zręczność rąk i palców (np. przy siekaniu, krojeniu), koordynacja wzrokowo-ruchowa (np. przy odcedzaniu ziemniaków i makaronu, manipulowaniu naczyniami itp.) oraz zdolność do pracy pod presją czasu (spiętrzenie pracy w kuchni np. w porach posiłków). Osoby pracujące w tym zawodzie powinien cechować ogólnie dobry stan zdrowia fizycznego i psychicznego.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
W kuchni nie zatrudnia się osób niedowidzących., niedosłyszących, z chorobą psychiczną a także osób z dysfunkcją kończyn dolnych i górnych.
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do podjęcia pracy w tym zawodzie są: nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych, choroby skóry i układu nerwowego, alergie pokarmowe, zaburzenia bądź utrata zmysłu smaku, choroby płuc i przewodu pokarmowego.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Pomoc kuchenna może być zatrudniona w restauracjach, hotelach, barach, pubach, stołówkach, pensjonatach, w firmach cateringowych, domach wczasowych, w stołówkach zakładowych i szkolnych, sanatoriach.
Szkoły:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 3
ul. Powstańców 1863r. Nr 12d, 99-400 Łowicz,
tel. 46 837 05 87
e-mail: zsz3lowicz@poczta.onet.pl
www.zsp3lowicz.wixsite.com/zsp3
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź
tel.: 42 636 75 44
e-mail: gastronomik@zsg.elodz.edu.pl
www.zsg.ddns.net
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych
Nowoczesnych Technologii Województwa Łódzkiego w Łodzi
ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź
tel. 42 631 98 48 wew. 15
e-mail: szkola@nowoczesnaszkola.edu.pl
www.nowoczesnaszkola.edu.pl
Zakład Doskonalenia Zawodowego
Ośrodek Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Łodzi
ul. Łąkowa 4
90-563 Łódź
tel. 42 636 90 48
tel. kom. 502-393-948
e-mail: okzlodz@zdz.lodz.pl
www.zdz.lodz.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. Wólczańska 49, 90 - 608 Łódź,
tel. 42 663 02 55
e-mail: centrum@wup.lodz.pl