Dietetyk jest specjalistą, który zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Zadania zawodowe:
- Opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych;
- Prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw;
- Dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych;
- Prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy;
- (organoleptyczna i laboratoryjna) kontrola jakości stosowanych surowców i warunków ich przechowywania;
- sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie);
- kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym;
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń;
- prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe);
- doradzanie w indywidualnych problemach doboru diety specjalnej (np. po określonym typie operacji, dla ludzi nieprzyswajających pewnych składników pokarmowych).
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Wykształcenie średnie medyczne jest wymogiem minimalnym, aby móc ubiegać się o pracę w tym zawodzie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że coraz więcej osób kończy studia wyższe z tego zakresu (licencjackie czy uzupełniające magisterskie), zatem większe szanse zatrudnienia mają osoby z wykształceniem wyższym. Cenna jest także znajomość języków obcych, ze względu na to, że coraz więcej obcokrajowców korzysta w Polsce z oferty leczenia czy rehabilitacji.Wymagania psychofizyczne:
• dobry stan zdrowia;• koordynacja wzrokowo-ruchowa;
• zainteresowania przyrodnicze, humanistyczne i plastyczne;
• spostrzegawczość;
• wyobraźnia przestrzenna;
• zdolność koncentracji i podzielność uwagi;
• łatwość nawiązywania kontaktów;
• empatia, gotowość niesienia pomocy;
• samodzielność; obowiązkowość, uczciwość;
• odpowiedzialność i cierpliwość;
• wytrwałość i zrównoważenie.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
• niepełnosprawność,• alergie pokarmowe,
• niewydolność układów krążenia i oddechowego
• wady wymowy,
• trudności w nawiązywaniu kontaktów interpersonalnych,
• słaba sprawność fizyczna,
• choroby psychiczne,
• nosicielstwo chorób zakaźnych,
• padaczka.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Dietetyk łączy umiejętności technologa żywienia i lekarza, stąd może pracować w różnych miejscach: w ośrodkach zdrowia, szpitalach, instytutach badawczych, w gastronomii, w poradniach dietetycznych, w ośrodkach sportowych i centrach fitness, w firmach cateringowych, etc. Oprócz tego istnieje możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w tym zakresie, np.: działalność szkoleniowa z zakresu zdrowego żywienia.
Kształcenie:
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
90-647 Łódź, Pl. Hallera 1tel.: 42 272 51 77, 42 272 51 78
e-mail: rekrutacja@umed.lodz.pl
www.rekrutacja.umed.lodz.pl
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
90-361 Łódź, ul. Piotrkowska 278tel.: 42 683 44 18
e-mail: rekrutacja@medyk.edu.pl
www.medyk.edu.pl
Kursy:
Akademia Dietetyki
90-252 Łódź, ul. Jaracza 36 B lok. 3tel.: 42 637 23 73, 42 630 06 80
e-mail: biuro@akademiadietetyki.pl
www.akademiadietetyki.pl
Dane kontaktowe do urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
90-608 Łódź, ul. Wólczańska 49
tel. 42 66 30 255, 42 66 30 273, 42 66 30 279
e-mail: centrum@wup.lodz.pl