Rzeźnik wędliniarz dokonuje uboju zwierząt rzeźnych i rozbioru tusz. Przygotowuje i przerabia mięso oraz podroby na wędliny i wyroby wędliniarskie zgodnie z instrukcjami i recepturami, przy zastosowaniu narzędzi ręcznych oraz różnego rodzaju maszyn i urządzeń.
Zadania zawodowe:
- nadzorowanie przyjęcia zwierząt do uboju;
- dokonywanie uboju i obróbki poubojowej zwierząt rzeźnych - przecinanie tusz na półtusze i ćwierćtusze, a następnie na elementy zasadnicze;
- wykrawanie i klasyfikowanie mięsa
- przetwarzanie mięsa do handlu i przetwórstwa - rozdrabnianie, kutrowanie, sporządzanie farszów;,
- segregowanie odpadów produkcyjnych;
- konserwowanie mięsa przez chłodzenie, zamrażanie, wędzenie oraz solenie i peklowanie;
- produkowanie wędzonek (szynki, balerony, polędwice), wędlin (kiełbasy, konserwy), wyrobów wędliniarskich (kiszki, salcesony i pasztety);
- obróbka termiczna przetworów mięsnych (wędzenie, parzenie, studzenie, pasteryzacja/ sterylizacja);
- obsługa maszyn i urządzeń produkcyjnych
- utrzymywanie porządku i czystości pomieszczeń produkcyjnych;
- przestrzeganie przepisów BHP, ochrony ppoż. ergonomii i ochrony środowiska.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Do podjęcia pracy w zawodzie rzeźnik-wędliniarz preferowane jest wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia (dawniej zasadnicza szkoła zawodowa) o profilu spożywczym, np. w zawodach: wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.Kształcenie osób dorosłych może się również odbywać na stanowisku pracy poprzez uzyskanie doświadczenia w trakcie zatrudnienia. Kompetencje do wykonywania zawodu można potwierdzić zdając egzamin czeladniczy i mistrzowski. Organizacją egzaminu zajmuje się Izba Rzemieślnicza. Adres www Izby w Łodzi: http://izbarzem.eu/ .Osoby młodociane mogą uczyć się zawodu podczas rzemieślniczego przygotowania zawodowego w zawodzie rzeźnik-wędliniarz lub wędliniarz i zdanie egzaminu czeladniczego i mistrzowskiego.
Ponadto, istnieje możliwość ukończenia kursu kwalifikacyjnego w zakresie kwalifikacji TG.05 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz kursu kwalifikacyjnego w zakresie kwalifikacji TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
Atutem przy zatrudnieniu rzeźnika-wędliniarza jest posiadanie zaświadczenia potwierdzającego udział w szkoleniach w zakresie produkcji wyrobów wędliniarskich oraz posiadanie książeczki sanitarno-epidemiologicznej.
Wymagania psychofizyczne:
Do wykonywania pracy w zawodzie rzeźnik wędliniarz niezbędny jest:- ogólnie dobry stan zdrowia
- sprawność rąk
- koordynacja wzrokowo-ruchowa
- dobry wzrok i poczucie smaku
- zrównoważenie i samokontrola
- brak nosicielstwa chorób zakaźnych
- odporność na pracę monotonną
- odporność na pracę w niskich temperaturach.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do wykonywania opisywanego zawodu mogą być choroby reumatyczne, skłonność do uczuleń, słabo rozwinięte zmysły wzroku, smaku, węchu i dotyku oraz zaburzenia w zakresie ruchu kończyn górnych. Nie mogą podejmować pracy w zawodzie rzeźnika wędliniarza osoby z przewlekłymi chorobami płuc, zmianami chorobowymi skóry rąk oraz będące nosicielami chorób zakaźnych.Możliwości i szanse zatrudnienia:
Rzeźnik wędliniarz znajdzie zatrudnienie w ubojniach i zakładach mięsnych, zakładach drobiarskich, firmach garmażeryjnych, sklepach mięsnych i garmażeryjnych oraz gospodarstwach agroturystycznych. Rzeźnik wędliniarz może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie działalności ubojowej, jak również w zakresie przetwórstwa mięsnego, wyrobu wędlin i garmażerki.Szkoły:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr. 2 im. Marii Dąbrowskiej w SieradzuBranżowa Szkoła I stopnia Nr 2
zawód: Przetwórca mięsa
ul. Zamkowa 15, 98-200 Sieradz
tel. (43) 827 15 36
e-mail: zsznr2sieradz@poczta.onet.pl
www.zamkowa15.edu.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Poddębicach
Branżowa Szkoła I stopnia
zawód: Przetwórca mięsa
ul. Zielona 59A, 98-220 Zduńska Wola
tel. (43) 823 33 99
e-mail: sekretariat.zsszdw@interia.pl
www.zsppoddebice.pl
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi
Branżowa Szkoła I stopnia
zawód: Przetwórca mięsa
ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. (42) 42-655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
www.spozywcza-lodz.edupage.org
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. 3 Maja 7, 98 – 200 Sieradz
tel. (43) 822 81 84, 822 81 86
e-mail:lowusi@wup.lodz.pl