Karmelarz ręcznie lub maszynowo wykonuje wyroby karmelarskie wg instrukcji technologicznych. Jest to zawód o charakterze produkcyjnym. Celem pracy karmelarza jest produkcja karmelków nadziewanych, twardych, pomadek krystalicznych, niekrystalicznych, drażetek, pastylek pudrowych, żelek, itd.
Zadania zawodowe:
Do zadań karmelarza należy:- przyjmowanie surowców i półproduktów do produkcji wyrobów karmelarskich oraz ocenianie ich jakości;
- przygotowywanie surowców i półproduktów do produkcji wyrobów karmelarskich;
- przygotowywanie roztworów cukrowo-syropowych, żelowych, likworowych stosowanych do produkcji wyrobów karmelarskich;
- gotowani mas karmelowych i nadzień cukierniczych stosowanych do produkcji wyrobów karmelarskich;
- ręczne lub maszynowe przerabianie mas karmelarskich w celu doprowadzenia ich do właściwej plastyczności i struktury;
- ręczne lub maszynowe formowanie wyrobów karmelarskich na agregatach formujących i bębnach drażeciarskich;
- prowadzenie procesu technologicznego zgodnie z systemem HACCP (system zapewnienia bezpieczeństwa żywności), ocenianie jakości wyrobów gotowych, wypełnianie dokumentacji produkcyjnej;
- segregowanie, ważenie, konfekcjonowanie wyrobów karmelarskich;
- przestrzeganie zasad BHP, ochrony ppoż., ochrony środowiska i ergonomii na stanowisku pracy.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Do wykonywania pracy karmelarza nie jest wymagane określone wykształcenie. Jednak większe szanse na znalezienie zatrudnienia mają osoby posiadające przydatne w tym zawodzie kwalifikacje. Możliwości zdobycia wiedzy i umiejętności potrzebnych w zawodzie karmelarza jest kilka. Jedną z nich jest ukończenie szkoły zawodowej (branżowej szkoły I stopnia – dawniej zasadnicza szkoła zawodowa) o profilu spożywczym (np. cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego). Zawód ten można zdobyć również na drodze kształcenia rzemieślniczego oraz poprzez praktyczne szkolenie i zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy w firmie specjalizującej się w produkcji wyrobów karmelarskich lub wyspecjalizowanym ośrodku szkoleniowym. Kwalifikacje uzyskane w ten sposób można potwierdzić przystępując do egzaminu w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej lub w Izbie Rzemieślniczej.Wymagania psychofizyczne:
Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:- dobrej wydolności fizycznej i sprawności ruchowej kończyn (praca stojąca i w ruchu),
- sprawności zmysłu smaku i węchu (ocena surowców i półproduktów),
- dokładności i cierpliwości,
- dobrej koordynacji wzrokowo-ruchowej i dużej zręczności rąk i palców,
- uzdolnień technicznych, ponieważ karmelarz podczas pracy korzysta z maszyn i urządzeń, o które musi dbać.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniem do wykonywania omawianego zawodu jest niepełnosprawność ruchowa rąk utrudniająca lub uniemożliwiająca wykonywanie precyzyjnych prac. Ze względu na to, że praca karmelarza to przede wszystkim kontakt z żywnością, przeciwwskazaniem są niektóre przewlekłe choroby skóry i gruźlica płuc, a także nosicielstwo innych chorób zakaźnych (badania na nosicielstwo są wymagane przy przyjęciu do pracy w zakładzie produkującym żywność).Możliwości i szanse zatrudnienia:
Karmelarz może znaleźć zatrudnienie w zakładach produkcyjnych z branży cukierniczej. Zazwyczaj rozpoczyna pracę na stanowisku przyjmowania i dozowania surowców lub pomocnika karmelarza. Następnie może awansować na stanowisko gotowacza masy karmelowej, gotowacza nadzień i karmelarza.Szkoły:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskichul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. (42) 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://spozywcza-lodz.edupage.org
Branżowa Szkoła Rzemiosła I Stopnia
w Łodzi przy Izbie Rzemieślniczej
ul. Brzozowa 3, 93-101 Łódź
tel. (42) 6325581
email: irlodz@home.pl
http://izbarzem.eu
Przydatne adresy:
Cech Rzemiosł Spożywczych
ul. M. Skłodowskiej-Curie 1
90-505 Łódź
tel. (42) 637 31 58
e-mail: cechrzempiek@mbnet.pl
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
ul. Praussa 4
94-203 Łódź
tel. (42) 634 91 33, 42 664 80 50
e-mail: komisja@komisja.pl
https://www.komisja.pl
Dane kontaktowe do urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZICentrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 46 833 36 50
e-mail: centrumsk@wup.lodz.pl