HtmlBox

Опубліковувач

Technik hotelarstwa


Technik hotelarstwa planuje, oferuje, oraz koordynuje usługi hotelarskie. Ustala zestaw  oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia, a także opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, obserwuje rynek hotelarski. 
 

Zadania zawodowe:

  • stosowanie podstawowych zasad gospodarki rynkowej;
  • korzystanie z przepisów prawnych dotyczących prowadzenia zakładu hotelarskiego;
  • stosowanie zasad i instrumentów marketingu działalności hotelarskiej;
  • obsługiwanie gości hotelarskich;
  • organizowanie usług gastronomicznych;
  • organizowanie i obsługa wydarzeń (targi, zjazdy i inne wydarzenia kulturalne bądź biznesowe);
  • organizowanie usług turystycznych i rekreacyjnych;
  • prowadzenie korespondencji branżowej;
  • postępowanie zgodne z zasadami etyki zawodowej.
 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Osoba aplikująca na stanowisko technik hotelarstwa powinna mieć ukończone pięcioletnie technikum hotelarskie (lub czteroletnie w przypadku absolwentów gimnazjum). Szkoła kończy się państwowym egzaminem zawodowym, w którym absolwent uzyskuje kwalifikacje do planowania i realizacji usług na recepcji. Ponadto kandydat powinien potrafić obsługiwać nowoczesny sprzęt biurowy, potrafi dobrać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości. Technik hotelarstwa bez problemu przygotowuje dane dotyczące przyjmowania i realizacji zamówień dotyczących usług dodatkowych. Osoba ubiegająca się na to stanowisko powinna znać i stosować w praktyce przepisy sanitarno-epidemiologiczne dotyczące sporządzania potraw, a także zna i przestrzega zasady odpowiedzialności materialnej dotyczącej wyposażenia obiektu i mienia gości jak również zna, stosuje  w praktyce procedury postępowania z rzeczami pozostawionymi przez gości. Realne szanse zwiększające zatrudnienie technika hotelarstwa jest bardzo dobra znajomość języka obcego w mowie i piśmie (najbardziej preferowany język angielski), a także doświadczenie pracy w zawodzie.
 

Wymagania psychofizyczne:

 
To idealny kierunek dla osób, które charakteryzuje:
  • bardzo dobry stan zdrowia;
  • zainteresowanie zawodem, akceptowanie   usługowego charakteru pracy;
  • pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stres);
  • dobra aparycja i wysoka kultura osobista;
  • łatwość komunikowania się z otoczeniem;
  • umiejętność pracy w grupie;
  • umiejętność podejmowania decyzji;
  • zdolności innowacyjne i adaptacyjne;
  • spostrzegawczość i podzielność uwagi;
  • uczciwość i dyskrecja.
 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Słaba kondycja i niska wydolność fizyczna; zaburzenia widzenia barw; niedosłuch; omdlenia; zaburzenia równowagi; zawroty głowy; znaczne wady wymowy; zaburzenia psychiczne; uzależnienia; alergie.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Rynek pracy oczekuje na wykwalifikowanych pracowników branży hotelarskiej, których wiedza i umiejętności przyczynią się do wzrostu zainteresowania usługami bazy noclegowej bądź współczesnej bazy ruchomej. Osoba  przedsiębiorcza  w tej branży może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych. Ponadto technik hotelarstwa może ubiegać się o zatrudnienie w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, czy też w bazie promowej, lotniczej. Technik hotelarstwa  może  ubiegać się o zatrudnienie w organach administracji samorządowej o charakterze hotelarskim. Szanse na zatrudnienie w tym zawodzie zwiększa doświadczenie kandydata, a także biegła znajomość w mowie i piśmie języka obcego.
 

Szkoły:

 

Policealna Szkoła Edukacji Innowacyjnej w Sieradzu

ul. Mickiewicza 4, 98-200 Sieradz
tel. 43 822 01 96
e-mail: brejniak@ipt.pl
www.policealne.ipt.pl
 

Zespół Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli

ul. Okrzei 11, 98-220 Zduńska Wola
tel. 43 657 14 29
e-mail: zs_zdwola@szkoly.lodz.pl
www.zszdwola.cba.pl
 

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Wieruszowie

ul. Szkolna1/3, 98-400 Wieruszów
tel. 62 784 13 21
e-mail: zspwier@neostrada.pl
www.zsp.wieruszow.pl
 

Dane kontaktowe:

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania  Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Sieradzu
ul. 3 Maja 7, 98-200 Sieradz
tel. 43 822 81 84, 43 822 81 86
e-mail: lowusi@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Technik hotelarstwa 2020
Technik hotelarstwa 2020.pdf 284 KB

Informacje o publikacji dokumentu