Ogrodnik uprawa grzybów jadalnych

Print Drukuj

 

Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych zajmuje się prowadzeniem w specjalistycznych pomieszczeniach uprawy grzybów jadalnych na różnych podłożach oraz ich zbieraniem i przygotowywaniem do sprzedaży.

Zadania zawodowe:

Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych wykonuje pracę, która praca polega m.in. na:

  • przygotowywaniu obiektu do uprawy grzybów jadalnych,
  • przyjmowaniu i ocenianiu jakości dostarczonych przez producentów podłoży z grzybnią stosowanych w uprawie danego gatunku oraz okrywy torfowej, czyli specjalnej mieszanki torfowej wykładanej na podłoże,
  • rozkładaniu podłoży z grzybnią i okryw torfowych na półkach produkcyjnych,
  • kontrolowaniu i regulowaniu warunków uprawy grzybów jadalnych, w tym z zastosowaniem systemu komputerowego,
  • codziennej lustracji uprawy w celu wykrycia objawów chorobowych lub szkodników,
  • systematycznym zabezpieczaniu ognisk chorobowych na powierzchni uprawy,
  • prowadzaniu selektywnego zbioru grzybów,
  • prowadzeniu przechowywania grzybów w odpowiednich warunkach temperaturowych i wilgotnościowych,
  • przygotowywaniu grzybów do sprzedaży,
  • prowadzeniu dystrybucji detalicznej i/lub hurtowej grzybów jadalnych przeznaczonych do sprzedaży,
  • prowadzeniu działań ukierunkowanych na likwidowanie uprawy po zakończeniu zbiorów,
  • zagospodarowaniu zużytych podłoży i okryw,
  • prowadzeniu dokumentacji z produkcji grzybów jadalnych na każdym jej etapie.

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

Do podjęcia pracy w zawodzie ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych preferowane jest wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia (dawniej zasadnicza szkoła zawodowa) w zawodach z obszaru kształcenia rolniczo-leśnego z ochroną środowiska.

Pracę w zawodzie ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych może wykonywać również osoba, która:

  • została przyuczona do zawodu,
  • uzyskała doświadczenie w trakcie pracy,
  • odbyła szkolenie u pracodawcy lub w wyspecjalizowanym ośrodku szkoleniowym z zakresu prowadzenia upraw grzybów jadalnych, ich zbierania i przygotowywania do sprzedaży.

Wymagania psychofizyczne:

Od pracownika wymagana jest dobra ogólna kondycja fizyczna, dobry wzrok, odporność na uciążliwe warunki pracy oraz sprawność narządów ruchu, niezbędnych do wykonywania pracy fizycznej podczas prowadzenia upraw grzybów jadalnych, ich zbierania i przygotowywania do sprzedaży.

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych mogą m.in. być:

  • alergia kontaktowa lub wziewna, m.in. na grzybnie, środki ochrony roślin,
  • dysfunkcje fizyczne ograniczające zdolność przemieszczania się i wykonywania pracy fizycznej, np. przenoszenia skrzynek z zebranymi grzybami jadalnymi,
  • niska wytrzymałość fizyczna,
  • niewydolność układu krążenia,
  • zaburzenia widzenia barw,
  • ograniczenia sprawności rąk,
  • niesprawność narządu wzroku, której nie można skorygować szkłami optycznymi lub soczewkami kontaktowymi.

Możliwości i szanse zatrudnienia

Głównym miejscem pracy w zawodzie ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych są różnych wielkości obiekty zamknięte, w których ulokowane są pomieszczenia przeznaczone do produkcji grzybów jadalnych.

Poza tym, w zależności od zakresu powierzonych obowiązków, ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych może pracować w:

  • chłodniach, w których przechowywane są grzyby jadalne po ich zebraniu,
  • pakowniach, gdzie mogą być m.in. prowadzone prace związane z sortowaniem, ważeniem i pakowaniem grzybów jadalnych,
  • pomieszczeniach magazynowych (w tym magazynach, gdzie przechowywane są m.in. środki ochrony roślin, opakowania, przeznaczone do sprzedaży grzyby jadalne),
  • pomieszczeniach biurowych, w których m.in. sporządza dokumentację związaną z produkcją oraz sprzedażą grzybów jadalnych.

Może także wykonywać pracę poza obiektem: na placach załadunkowych i rampach.

Szkoły:

Zespół Szkół Kształcenia Zawodowego w Bujnach

kierunek: technik leśnik

ul. Piotrkowska 30, Bujny

97-371 Wola Krzysztoporska

tel. 44 647 25 59

e-mail: sekretariat@zsrckpbujny.com

www.zsckpbujny.pl

Zespół Szkół Ponadpodstawowych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Władysława Stanisława Reymonta w Szydłowie

kierunek: technik rolnik

Szydłów 57, 97-306 Grabica

tel. 44 617 14 01

e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl

www.zspckuszydlow.pl

Zespół Szkół Rzemiosła im. Jana Kilińskiego w Łodzi

kierunek: technik ogrodnik

ul. Żubardzka 2, 91-022 Łódź

tel. 42 651 78 98

e-mail: kontakt@zsr.elodz.edu.pl

www.zsp21.szkoly.lodz.pl/

Dane kontaktowe:

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI

Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi Oddział w Piotrkowie Trybunalskim

ul. J. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 649 60 87

e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Ogrodnik - uprawa grzybów jadalnych 2020
Ogrodnik - uprawa grzybów jadalnych 2020.pdf 449 KB
Informacje o publikacji dokumentu