Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych obsługuje maszyny, urządzenia i linie produkcyjne wykorzystywane w przetwarzaniu i pakowaniu koncentratów spożywczych. Kontroluje przebieg procesów technologicznych, ich zgodność z obowiązującymi normami prawnymi oraz stosowanymi systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, np.: HACCP, GHP, GMP.
Zadania zawodowe:
Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi procedurami wykonuje następujące czynności:
- przygotowuje maszyny, urządzenia i linie produkcyjne do produkcji koncentratów spożywczych,
- przygotowuje, dozuje i obrabia surowce, półfabrykaty i substancje dodatkowe,
- monitoruje i raportuje zachowanie parametrów jakościowych: wagę, temperaturę, wilgotność, granulację, stężenie, właściwości organoleptyczne,
- uruchamia maszyny, urządzenia i linie produkcyjne oraz kontroluje przebieg procesu produkcyjnego w obsługiwanych maszynach lub urządzeniach,
- reguluje i przezbraja maszyny oraz urządzenia (zmiana asortymentu),
- czyści maszyny i urządzenia oraz wykonuje czynności konserwacyjne,
- raportuje o nieprawidłowościach,
- utrzymuje stanowisko pracy w stanie zgodnym z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności oraz wymaganiami higieniczno-sanitarnymi,
- wykonuje regulacje maszyn i urządzeń przewidziane w zakresie obowiązków dla stanowiska pracy.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Brak jest formalnych wymogów dotyczących wykształcenia niezbędnego do podjęcia pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych. Preferowane jest wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie szkolnym (pokrewnym) operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Podjęcie pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych ułatwiają:
- dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie szkolnym - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, uzyskany po spełnieniu wymagań formalnych i zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, w zawodzie (pokrewnym) operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Wymagania psychofizyczne:
Do podjęcia pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych wymagane są: ogólny dobry stan zdrowia, sprawność fizyczna, prawidłowy wzrok i słuch, sprawność zmysłu dotyku, sprawność zmysłu węchu, oraz sprawność zmysłu smaku.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do wykonywania tego zawodu są m.in.:
- nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych,
- zaburzenia lub utrata zmysłu smaku, węchu,
- daltonizm – nierozróżnianie barw,
- znaczne wady wzroku i słuchu,
- choroby ograniczające sprawność ruchową,
- przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk),
- alergie pokarmowe.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Zatrudnienie w zawodzie oferują m.in. zakłady:- produkujące suplementy żywności, np.: odżywki, koncentraty witaminowe, preparaty białkowe, odżywki proteinowe,
- przetwórstwa owocowo-warzywnego, produkujące np.: sosy, przeciery, ketchupy,
- przetwórstwa zbożowego, produkujące np.: płatki śniadaniowe, płatki zbożowe itp.,
- produkujące przyprawy, np.: przyprawy do zup i potraw, mieszanki przypraw, sosy, buliony, musztardy, dressingi,
- produkujące koncentraty dla dzieci, np.: kaszki, odżywki, gotowe dania obiadowe, musy i przeciery.
Szkoły:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi
ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódźtel. 42 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://www.spozywcza.lodz.pl/
Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie
Pl. Dworcowy 5A, 33-100 Tarnówtel.14 688 87 02
e-mail: szkola@izbarzemieslnicza.tarnow.pl
www.szkolyrzemiosla.tarnow.pl
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
ul. Świętego Brata Alberta 1, 26-600 Radomtel. 48 366 29 96
e-mail: szkola@zssih.radom.pl
http://zssih.radom.pl
Obecnie w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych nie ma możliwości potwierdzenia kompetencji zawodowych w edukacji formalnej.
Istnieje możliwość poświadczania kompetencji w szkolnym zawodzie (pokrewnym) operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, w zakresie kwalifikacji TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, po zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne.
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl