Nagłówek

Nawigacja po kategoriach

Alfabet

Wydawca treści

Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych


Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych obsługuje maszyny, urządzenia i linie produkcyjne wykorzystywane w przetwarzaniu i pakowaniu koncentratów spożywczych. Kontroluje przebieg procesów technologicznych, ich zgodność z obowiązującymi normami prawnymi oraz stosowanymi systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, np.: HACCP, GHP, GMP.
 

Zadania zawodowe:

 
Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi procedurami wykonuje następujące czynności:
  • przygotowuje maszyny, urządzenia i linie produkcyjne do produkcji koncentratów spożywczych,
  • przygotowuje, dozuje i obrabia surowce, półfabrykaty i substancje dodatkowe,
  • monitoruje i raportuje zachowanie parametrów jakościowych: wagę, temperaturę, wilgotność, granulację, stężenie, właściwości organoleptyczne,
  • uruchamia maszyny, urządzenia i linie produkcyjne oraz kontroluje przebieg procesu produkcyjnego w obsługiwanych maszynach lub urządzeniach,
  • reguluje i przezbraja maszyny oraz urządzenia (zmiana asortymentu),
  • czyści maszyny i urządzenia oraz wykonuje czynności konserwacyjne,
  • raportuje o nieprawidłowościach,
  • utrzymuje stanowisko pracy w stanie zgodnym z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności oraz wymaganiami higieniczno-sanitarnymi,
  • wykonuje regulacje maszyn i urządzeń przewidziane w zakresie obowiązków dla stanowiska pracy.
     

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Brak jest formalnych wymogów dotyczących wykształcenia niezbędnego do podjęcia pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych. Preferowane jest wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie szkolnym (pokrewnym) operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Podjęcie pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych ułatwiają:
  • dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie szkolnym - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, uzyskany po spełnieniu wymagań formalnych i zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikację TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, w zawodzie (pokrewnym) operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
 

Wymagania psychofizyczne:

 
Do podjęcia pracy w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych wymagane są: ogólny dobry stan zdrowia, sprawność fizyczna, prawidłowy wzrok i słuch, sprawność zmysłu dotyku, sprawność zmysłu węchu, oraz sprawność zmysłu smaku.
 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Przeciwwskazaniami do wykonywania tego zawodu są m.in.:
  • nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych,
  • zaburzenia lub utrata zmysłu smaku, węchu,
  • daltonizm – nierozróżnianie barw,
  • znaczne wady wzroku i słuchu,
  • choroby ograniczające sprawność ruchową,
  • przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk),
  • alergie pokarmowe.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

Zatrudnienie w zawodzie oferują m.in. zakłady:
  • produkujące suplementy żywności, np.: odżywki, koncentraty witaminowe, preparaty białkowe, odżywki proteinowe,
  • przetwórstwa owocowo-warzywnego, produkujące np.: sosy, przeciery, ketchupy,
  • przetwórstwa zbożowego, produkujące np.: płatki śniadaniowe, płatki zbożowe itp.,
  • produkujące przyprawy, np.: przyprawy do zup i potraw, mieszanki przypraw, sosy, buliony, musztardy, dressingi,
  • produkujące koncentraty dla dzieci, np.: kaszki, odżywki, gotowe dania obiadowe, musy i przeciery.
 

Szkoły:

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich w Łodzi

ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. 42 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://www.spozywcza.lodz.pl/
 

Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie

Pl. Dworcowy 5A, 33-100 Tarnów
tel.14 688 87 02
e-mail: szkola@izbarzemieslnicza.tarnow.pl
www.szkolyrzemiosla.tarnow.pl
 

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

ul. Świętego Brata Alberta 1, 26-600 Radom
tel. 48 366 29 96
e-mail: szkola@zssih.radom.pl
http://zssih.radom.pl
 
Obecnie w zawodzie operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych nie ma możliwości potwierdzenia kompetencji zawodowych w edukacji formalnej.
Istnieje możliwość poświadczania kompetencji w szkolnym zawodzie (pokrewnym) operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, w zakresie kwalifikacji TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, po zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne.
 

Dane kontaktowe:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych 2021
Operator urządzeń do produkcji koncentratów spożywczych 2021.pdf 304 KB

Informacje o publikacji dokumentu