Technik technologii żywności

Print Drukuj

Technik technologii żywności produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń przemysłowych; organizuje i nadzoruje przebieg procesów technologicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego oraz kontroluje pracę maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie żywności.
 

Zadania zawodowe:
 

  • nadzorowanie przebiegu produkcji wyrobów żywnościowych i utrzymania reżimu technologicznego artykułów spożywczych na każdym etapie produkcji;
  • nadzorowanie przyjmowania dostaw surowców, półproduktów, dodatków itp., kontrolowanie ich ilości, jakości, oznaczenia i przekazywanie ich bezpośrednio do produkcji lub do magazynu;
  • dobieranie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych;
  • przeprowadzanie obróbki wstępnej surowców, przygotowywanie dodatków do żywności i koncentratów spożywczych;
  • nadzorowanie i przeprowadzanie procesów produkcyjnych z wykorzystaniem maszyn, urządzeń lub linii produkcyjnych właściwych dla danego rodzaju produkcji spożywczej;
  • posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym;
  • przeprowadzanie kontroli jakości surowców, półproduktów i produktów na każdym etapie procesu technologicznego;
  • prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji;
  • wykonywanie specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów gotowych w warunkach laboratoryjnych;
  • stosowanie przepisów prawa dotyczących produkcji wyrobów spożywczych;
  • identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji;
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Do zadań dodatkowych może należeć opracowywanie nowych receptur i produktów żywnościowych oraz instrukcji technologicznych i norm zakładowych dla wyrobu produktów żywnościowych oraz kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych.
 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Zawód technika technologii żywności można zdobyć ucząc się w 5-letnim technikum. Warunkiem uzyskania tytułu jest ukończenie szkoły oraz zdanie egzaminów potwierdzających posiadanie kwalifikacji zawodowych: obowiązkowej SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz do wyboru jednej z poniższych kwalifikacji: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych, SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich, SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych. Można także, po ukończeniu szkoły branżowej I st. w zawodzie np. cukiernika, piekarza, kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia na kierunku technik technologii żywności. Realizowana jest wtedy druga kwalifikacja wyodrębniona w tym zawodzie tj. SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
 

Wymagania psychofizyczne:

 
Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:
  • umiejętności szybkiego, samodzielnego podejmowania decyzji,
  • kreatywności, wyobraźni, zdolności manualnych,
  • wrażliwości estetycznej i smakowej,
  • dokładności, cierpliwości, podzielności uwagi,
  • umiejętności pracy w zespole,
  • szybkiego refleksu w sytuacjach awaryjnych,
  • umiejętności utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych,
  • systematyczności, odpowiedzialności,
  • umiejętności przewidywania konsekwencji swoich działań,
  • zainteresowań i uzdolnień technicznych,
  • dobrego stanu zdrowia: pełnej sprawności ruchowej, prawidłowo rozwiniętych zmysłów, odporności fizycznej i psychicznej.
     

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Przeciwwskazaniami do wykonywania tego zawodu są: nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia równowagi i świadomości, alergie i choroby skóry, brak koordynacji wzrokowo-ruchowej. Ponadto wady wzroku, których nie można skorygować szkłami optycznymi, brak widzenia obuocznego, znaczne zaburzenia widzenia barw, niedosłuch, słabo rozwinięte zmysły smaku, węchu i dotyku oraz zaburzenia znacznego stopnia sprawności kończyn górnych i dolnych.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Technik technologii żywności znajdzie zatrudnienie w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej; w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności; w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych; w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności; w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych. Może także prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.
 

Szkoły:

 

Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. dr. A. Troczewskiego

ul. T. Kościuszki 11, 99 - 300 Kutno
tel. 24 355 59 61
e-mail: zsz.troczewski@wp.pl
www.troczewski.pl
 
 

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich

ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. 42 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
www.spozywcza.lodz.pl
 
 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im. Tadeusza Kościuszki

ul. Blich 10, 99-400 Łowicz
tel. 46 837 37 05
e-mail: blich@zsp2lowicz.pl
www.zsp2lowicz.pl
 
 

Dane kontaktowe:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74,  833 36 50
e-mail: centrumsk@wup.lodz.pl
 
   

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Informacje o publikacji dokumentu