Sprzedawca w branży mięsnej zajmuje się sprzedażą mięsa i jego przetworów w handlu detalicznym lub hurtowym. Sprzedawca w branży mięsnej jest pracownikiem branży handlowej. Celem pracy sprzedawcy jest obsługa klientów, w tym informowanie o sprzedawanych towarach mięsnych i jego przetworach.
Zadania zawodowe:
- przyjmowanie dostaw mięsa i jego przetworów;
- przechowywanie mięsa i jego przetworów w punkcie sprzedaży;
- przygotowywanie mięsa i jego przetworów do sprzedaży oraz jego ekspozycja i oznaczenie;
- obsługiwanie klientów podczas sprzedaży mięsa i jego przetworów zgodnie ze standardami jakości;
- zawieranie transakcji sprzedaży oraz przyjmowanie i wydawanie dokumentów z nią związanych;
- kontrolowanie jakości sprzedawanego mięsa i jego przetworów;
- przyjmowanie i rozpatrywanie reklamacji lub pośredniczenie w ich załatwianiu;
- uczestniczenie w przeprowadzaniu kontroli wewnętrznej (inwentaryzacji);
- organizowanie stanowiska pracy zgodnie z zasadami i przepisami BHP, ochrony ppoż., ochrony środowiska i systemu HACCP.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia w zawodzie sprzedawcy w branży mięsnej powinny posiadać wykształcenie zasadnicze branżowe w kierunkach związanych z branżą handlową lub spożywczą. Pracodawcy chętnie zatrudniają na stanowisku sprzedawcy w branży mięsnej osoby z wykształceniem zasadniczym branżowym w zawodzie sprzedawcy lub związanym z przetwórstwem mięsa np. rzeźnik-wędliniarz. Możliwe jest szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy i zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy. Warunkiem podjęcia pracy w zawodzie sprzedawcy w branży mięsnej jest posiadanie ważnych badań lekarskich do celów sanitarno- epidemiologicznych potwierdzonych w książeczce zdrowia pracownika.
Wymagania psychofizyczne:
Wykonywanie zawodu sprzedawcy w branży mięsnej wymaga dobrej sprawności fizycznej, spostrzegawczości oraz umiejętności oceny organoleptycznej produktów mięsnych.Ze względu na konieczność wykonywania różnych czynności w krótkim odstępie czasu i kontakt z klientami, ważna jest podzielność uwagi, komunikatywność, cierpliwość, obowiązkowość, dyspozycyjność, odporność na stres, kultura osobista oraz dbałość o wygląd zewnętrzny. Bardzo ważna jest dokładność, rzetelność, samodzielność w organizowaniu własnej pracy, dbałość o czystość i porządek a także umiejętności rachunkowe. Specyfika zawodu wymaga poczucia odpowiedzialności za wykonywane czynności.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu są wady wzroku i słuchu nie podlegające korekcji, schorzenia układu kostno-stawowego i dysfunkcje układu ruchu uniemożliwiające obsługę klientów oraz choroby skóry.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Sprzedawca w branży mięsnej może pracować w dużym lub małym sklepie. Może być także właścicielem punktu sprzedaży, zatrudniać pracowników lub sam wykonywać wszystkie wymienione wcześniej czynności. Jego miejscem pracy są sklepy, hurtownie, supermarkety itd.Szkoły:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Henryka Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
www.zsp4.piotrkow.pl
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sulejowie
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Milejowska 21, 97-330 Sulejów
tel. 44 616 21 99
e-mail: sekretariat@zsckuwsulejowie.pl
www.zsckuwsulejowie.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie
Branżowa Szkoła I stopniaul. Czapliniecka 98, 97-400 Bełchatów
tel. 44 632 16 42
e-mail: sekretariat@zsp4bel.pl
www.zsp4bel.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Św. Antoniego 57/61, 97-200 Tomaszów Mazowiecki
tel. 44 724 43 36
e-mail: zsz2tom@poczta.onet.pl
www.zsp2tm.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Wojska Polskiego 2, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01
e-mail: cizpt@wup.lodz.pl