Nagłówek

Nawigacja po kategoriach

Alfabet

Wydawca treści

Patroszacz ryb


Patroszaczem ryb nazywamy osobę zajmującą się filetowaniem, patroszeniem, obróbką i nadziewaniem ryb oraz przygotowywaniem ich do wędzenia.
 

Zadania zawodowe:

 
  • filetowanie ryb, przygotowywanie rybiego mięsa do stanu niezawierającego ości ani skóry
  • usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej, przygotowywanie ryb do nadziewania oraz ich faszerowanie
  • odgławianie oraz usuwanie rybich łusek
  • obsługa maszyn do przetwórstwa ryb takich jak odościarki, odskórzarki, fileciarki czy odgławiarki
  • przygotowywanie ryb do wędzenia, obsługa wędzarni i komór wędzarniczych
 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Aby podjąć pracę patroszacza ryb nie jest wymagane kierunkowe wykształcenie, wystarczy ukończona szkoła podstawowa. Zawód patroszacza ryb nie jest szczególnie popularnym zawodem, dlatego nie istnieją szkoły kształcące w tej profesji. Można natomiast uczestniczyć w kursach kulinarnych, gdzie realizowany  jest moduł filetowania ryb i szkoleniach, które poszerzą kompetencje gastronomiczne, w tym obróbkę ryb.
Niezbędne jest orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
Wydanie takiego orzeczenia poprzedza wykonanie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych prowadzonych przez placówki Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej.
 

Wymagania psychofizyczne:

 
  • umiejętność pracy w zespole
  • sprawność manualna na poziomie wysokim
  • wysoka precyzja ruchów i refleks
  • gotowość do pracy w szybkim tempie
  • odporność na wysiłek fizyczny
  • dobry stan zdrowia
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa
  • umiejętność pracy pod presją czasu
  • gotowość do  pracy w niesprzyjających warunkach(np. wędzarnia)
  • cierpliwość i dokładność
  • zainteresowania i uzdolnienia gastronomiczne oraz gotowość do ich poszerzania
 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Przeciwwskazaniami do zawodu są poważne wady wzroku i słuchu, zaburzenia widzenia barw, choroby skóry rąk, skłonności do uczuleń i alergii, zaburzenia sprawności kończyn, nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia smaku i węchu, zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej, zmiany anatomiczne ograniczające sprawność ruchową i palców, cukrzyca, zaburzenia psychiczne, uzależnienia, choroby układów: nerwowego, krążenia, oddechowego, kostno-stawowego.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
  • przetwórnie rybne
  • restauracje i smażalnie rybne
  • sklepy i delikatesy rybne
  • własna działalność gospodarcza w zakresie restauracji lub przetwórni rybnej
 

Szkoły:

 
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź
tel.: 42 636 75 44
e-mail: gastronomik@zsg.elodz.edu.pl
www.zsg.ddns.net
 
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych
Nowoczesnych Technologii Województwa Łódzkiego w Łodzi
ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź
tel. 42 631 98 48 wew. 15
e-mail: szkola@nowoczesnaszkola.edu.pl
www.nowoczesnaszkola.edu.pl
 

Dane kontaktowe:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. Wólczańska 49, 90 - 608 Łódź,
tel. 42 663 02 55
e-mail: centrum@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Patroszacz ryb 2020
Patroszacz ryb 2020.pdf 1013 KB

Informacje o publikacji dokumentu