Patroszaczem ryb nazywamy osobę zajmującą się filetowaniem, patroszeniem, obróbką i nadziewaniem ryb oraz przygotowywaniem ich do wędzenia.
Zadania zawodowe:
- filetowanie ryb, przygotowywanie rybiego mięsa do stanu niezawierającego ości ani skóry
- usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej, przygotowywanie ryb do nadziewania oraz ich faszerowanie
- odgławianie oraz usuwanie rybich łusek
- obsługa maszyn do przetwórstwa ryb takich jak odościarki, odskórzarki, fileciarki czy odgławiarki
- przygotowywanie ryb do wędzenia, obsługa wędzarni i komór wędzarniczych
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Aby podjąć pracę patroszacza ryb nie jest wymagane kierunkowe wykształcenie, wystarczy ukończona szkoła podstawowa. Zawód patroszacza ryb nie jest szczególnie popularnym zawodem, dlatego nie istnieją szkoły kształcące w tej profesji. Można natomiast uczestniczyć w kursach kulinarnych, gdzie realizowany jest moduł filetowania ryb i szkoleniach, które poszerzą kompetencje gastronomiczne, w tym obróbkę ryb.
Niezbędne jest orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
Wydanie takiego orzeczenia poprzedza wykonanie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych prowadzonych przez placówki Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Wymagania psychofizyczne:
- umiejętność pracy w zespole
- sprawność manualna na poziomie wysokim
- wysoka precyzja ruchów i refleks
- gotowość do pracy w szybkim tempie
- odporność na wysiłek fizyczny
- dobry stan zdrowia
- dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa
- umiejętność pracy pod presją czasu
- gotowość do pracy w niesprzyjających warunkach(np. wędzarnia)
- cierpliwość i dokładność
- zainteresowania i uzdolnienia gastronomiczne oraz gotowość do ich poszerzania
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do zawodu są poważne wady wzroku i słuchu, zaburzenia widzenia barw, choroby skóry rąk, skłonności do uczuleń i alergii, zaburzenia sprawności kończyn, nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia smaku i węchu, zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej, zmiany anatomiczne ograniczające sprawność ruchową i palców, cukrzyca, zaburzenia psychiczne, uzależnienia, choroby układów: nerwowego, krążenia, oddechowego, kostno-stawowego.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
- przetwórnie rybne
- restauracje i smażalnie rybne
- sklepy i delikatesy rybne
- własna działalność gospodarcza w zakresie restauracji lub przetwórni rybnej
Szkoły:
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź
tel.: 42 636 75 44
e-mail: gastronomik@zsg.elodz.edu.pl
www.zsg.ddns.net
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych
Nowoczesnych Technologii Województwa Łódzkiego w Łodzi
ul. Gabriela Narutowicza 122, 90-145 Łódź
tel. 42 631 98 48 wew. 15
e-mail: szkola@nowoczesnaszkola.edu.pl
www.nowoczesnaszkola.edu.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. Wólczańska 49, 90 - 608 Łódź,
tel. 42 663 02 55
e-mail: centrum@wup.lodz.pl