Biochemik bada, obserwuje i poznaje chemiczną budowę żywych organizmów i zachodzące w nich procesy biochemiczne, takie jak: utlenianie, akumulacja, molekularne podstawy metabolizmu, regulacja genetyczna. Ponadto bada w organizmach roślinnych i drobnoustrojach procesy budowy ciała ze składników nieorganicznych, prowadzi eksperymenty laboratoryjne i terenowe oraz doskonali lub opracowuje koncepcje, teorie i metody praktycznego wykorzystania wiedzy w medycynie, przemyśle i rolnictwie.
Zadania zawodowe:
- badanie składu chemicznego żywej substancji i pokarmów oraz dokładne poznawanie właściwości ich składników;
- badanie ciągu pośrednich przemian chemicznych, którym ulegają składniki pokarmowe w organizmie zwierzęcym;
- studiowanie i prowadzenie badań związanych z biochemią drobnoustrojów;
- prowadzenie badań eksperymentalnych nad reakcjami chemicznymi zachodzącymi w żywych organizmach, podstawami molekularnymi metabolizmu i regulacją genetyczną tych procesów;
- studiowanie i badanie substancji chemicznych, wpływających na zdrowie ludzi,
- badanie artykułów kosmetycznych, przedmiotów użytku domowego z tworzyw sztucznych, w celu wykrycia, identyfikowania i oznaczenia zawartości w nich substancji szkodliwych dla zdrowia oraz wykorzystywanie wyników badań do wydawania atestów higienicznych dla tych wyrobów;
- prowadzenie badań środowiskowych w zakładach przemysłowych w zakresie najwyższych dopuszczalnych stężeń substancji chemicznych na stanowiskach pracy;
- prowadzenie środowiskowych badań toksykologicznych, polegających na poszukiwaniu toksyn w materiale biologicznym;
- badanie roślin warzywnych z gleb zasilanych nawozami azotowymi oraz produktów spożywczych pobieranych do badań z sieci handlu detalicznego, celem oceny zawartości w nich azotanów i azotynów;
- opracowywanie ekspertyz biochemicznych, opartych na wynikach badań i ocenie wpływu badanych substancji chemicznych na zdrowie, celem wykorzystania ich przez osoby sprawujące nadzór sanitarno-epidemiologiczny lub podjęcia decyzji przez organy odpowiedzialne i administracyjne;
- opracowywanie publikacji naukowych, referatów i metod praktycznego wykorzystania wiedzy biochemicznej w: medycynie, biotechnologii przemysłowej, rolnictwie.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Chcąc pracować w zawodzie biochemika należy ukończyć studia na kierunku biochemia bądź na kierunkach biologia, biotechnologia lub chemia. Niektóre uczelnie oferują specjalność z biochemii.Wymagania psychofizyczne:
Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:- dobrze rozwiniętej umiejętności rozumowania logicznego, pozwalającej na dostrzeganie związków przyczynowo-skutkowych,
- umiejętności pracy w szybkim tempie,
- podejmowania trafnych decyzji,
- łatwości przerzucania się z jednej czynności na drugą (wymagają tego różnorodne metody pomiarowe stosowane w laboratorium),
- przestrzegania procedur przy wykonywaniu analiz,
- umiejętności samokontroli swojego zachowania, a także odporności emocjonalnej pozwalającej pracować pod presją czasu i w stresie,
- cierpliwości, dokładności,
- chęci ciągłego kształcenia się.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
W zawodzie biochemika konieczna jest duża sprawność manualna, tj. zręczność rąk i palców, ponieważ wymaga posługiwania się narzędziami precyzyjnymi. Wymagana jest także sprawność narządu wzroku, aczkolwiek niewielkie wady, korygowane szkłami są dopuszczalne. Przeciwwskazaniem do wykonywania zawodu biochemika jest natomiast daltonizm. Utrudnieniem mogą być niektóre alergie gdyż narażony jest on na kontakt z różnymi substancjami chemicznymi. W zawodzie tym istnieje możliwość zatrudnienia osoby z niepełnosprawnością w zakresie kończyn dolnych.Możliwości i szanse zatrudnienia:
Biochemicy bez problemów znajdują zatrudnienie w placówkach związanych z ochroną zdrowia i analityką medyczną – w szpitalach i prywatnych klinikach, w laboratoriach analitycznych i badawczych. Poszukują ich także firmy z branży farmaceutycznej oraz firmy związane z rolnictwem i ochroną środowiska.Szkoły:
Uniwersytet Jagielloński Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologiikierunek: biochemia
ul. Gronostajowa 7, 30-387 Kraków
tel. 12 664 60 00, 664 60 02
e-mail: student@wbbib.uj.edu.pl
www.wbbibuj.edu.pl
Uniwersytet Łódzki Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
kierunki: biologia, biotechnologia
ul. Pilarskiego 14/16, 90-231 Łódź
tel. 42 635- 45 05, 635-45 07
e-mail: dziekan@biol.uni.lodz.pl
www.biol.uni.lodz.pl
Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej Wydział Biologii i Biotechnologii
kierunek: biologia
ul. Akademicka 19, 20-033 Lublin
tel. 81 537 52 16
e-mail: biolbiot@umcs.pl
www.umcs.pl/pl/biologia-i-biotechnologia.htm
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZICentrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: centrumsk@wup.lodz.pl