HtmlBox

Опубліковувач

Mikrobiolog

 
Mikrobiolog zajmuje się poznawaniem, obserwacją, hodowlą i badaniem drobnoustrojów tj. bakterii i wirusów, ich budową, rozwojem, czynnościami życiowymi i rolą w przyrodzie. Bada środowisko ich występowania, którym może być gleba, produkty spożywcze, tkanki ludzi, zwierząt i roślin, krew, oraz wrażliwość żywych szczepów bakterii z hodowli na stężenia środków chemicznych, fizycznych i leków. Mikrobiolog może specjalizować się w jednej z poniższych dziedzin: mikrobiologia ogólna, przemysłowa, środowiskowa, lekarska, weterynaryjna, sanitarna, gleby.

Zadania zawodowe:

  • studiowanie i prowadzenie prac badawczych i eksperymentalnych dotyczących: budowy i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych, mikroorganizmów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;
  • prowadzenie specjalistycznych badań diagnostycznych w rozpoznawaniu chorób infekcyjnych pochodzenia wirusowego celem określenia gatunku, rodzaju, typu wirusa oraz sposobu jego zwalczania;
  • studiowanie i badanie systemów antygenowych wirusa;
  • przygotowywanie pożywek i prowadzenie hodowli wirusów izolowanych oraz hodowli wirusów na bakteriach w celach diagnostycznych i naukowych;
  • badanie dostarczanych przez zakłady służby zdrowia próbek materiału na obecność bakterii, wykonywanie posiewów bakteryjnych i ich klasyfikowanie;
  • prowadzenie hodowli izolowanych szczepów bakterii z prób materiału badawczego;
  • badanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na określone stężenia środków fizycznych, chemicznych i leków;
  • badanie mikroorganizmów glebowych w różnych ekosystemach w zakresie procesów glebotwórczych;
  • badanie mikrobiologiczne cyklu produkcyjnego artykułów spożywczych, w celu wyeliminowania zakażenia surowca drobnoustrojami chorobotwórczymi w poszczególnych fazach produkcji wyrobu spożywczego;
  • prowadzenie badań z zakresu ekologii drobnoustrojów,
  • współpraca z przemysłem w zakresie produkcji, której technologia wymaga procesów fermentacji, warunkowanych przez bakterie i drożdże;
  • opracowywanie ekspertyz dotyczących zakłócania przez drobnoustroje procesów technologicznych w przemyśle, w wyniku czego następuje uszkodzenie surowców lub produktów;
  • opracowywanie ekspertyz mikrobiologicznych z wykonanych badań;
  • opracowywanie publikacji naukowych, referatów i metod wykorzystania wiedzy mikrobiologicznej w medycynie, weterynarii, środowisku, przemyśle, rolnictwie.   

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

Warunkiem podjęcia pracy w zawodzie mikrobiologa jest ukończenie studiów wyższych, najlepiej mikrobiologicznych. Można również ukończyć studia licencjackie na innych kierunkach np. biologia, biotechnologia, ochrona środowiska i podjąć naukę na kierunku mikrobiologia w ramach studiów uzupełniających.

Wymagania psychofizyczne:

Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:
  • wytrwałości i cierpliwości,
  • odporności na monotonną pracę,
  • dokładności i sumienności,
  • logicznego myślenia,
  • kreatywności,
  • spostrzegawczości,
  • dobrego wzroku,
  • dużej sprawności manualnej.

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

W zawodzie mikrobiologa konieczna jest duża sprawność manualna tj. zręczność rąk i palców, ponieważ wymagane jest posługiwanie się narzędziami precyzyjnymi. Przeciwwskazaniem są zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej, równowagi, węchu, brak widzenia stereoskopowego, zaburzenia w rozróżnianiu barw, wady i dysfunkcje wzroku nie dające się skorygować szkłami optycznymi lub soczewkami. Utrudnieniem mogą być też niektóre alergie.

Możliwości i szanse zatrudnienia:

Mikrobiolog może znaleźć zatrudnienie w instytucjach naukowo-badawczych oraz ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach kontrolno-pomiarowych, laboratoriach służby zdrowia i służb weterynaryjnych, w laboratoriach przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, w placówkach ochrony środowiska, w ośrodkach zajmujących się poradnictwem i profilaktyką zdrowotną oraz w szkolnictwie (po zdobyciu uprawnień pedagogicznych).

Szkoły:

Uniwersytet Łódzki Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
kierunek: mikrobiologia
ul. Pilarskiego 14/16, 90-231 Łódź
tel. 42 635 45 05
e-mail: dziekanat@biol.uni.lodz.pl
www.biol.uni.lodz.pl
 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski Wydział Biologii i Biotechnologii
kierunek: mikrobiologia
ul. M. Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn
tel. 89 523 44 48
e-mail: dziekbiol@uwm.edu.pl
www.wbib.uwm.edu.pl
 
Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Biologicznych
kierunek: mikrobiologia, biologia specjalność mikrobiologia
ul. Kuźnicza 35, 50-138 Wrocław
tel.71 375 29 77
www.biologia.uni.wroc.pl

Dane kontaktowe:

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74,  833 36 50
e-mail: centrumsk@wup.lodz.pl   
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Mikrobiolog 2020
Mikrobiolog 2020.pdf 413 KB

Informacje o publikacji dokumentu