Młynarz wykonuje przemiał ziarna zbóż na mąkę lub przerób zbóż na kasze i płatki. Obecnie proces ten odbywa się przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii.
Zadania zawodowe:
- przyjmowanie ziarna zbóż;
- przechowywanie ziarna zbóż;
- przygotowywanie surowca zbożowego do przemiału i przerobu;
- prowadzenie procesów technologicznych przemiału i przerobu zbóż;
- obsługiwanie maszyn i urządzeń młynarskich;
- kontrolowanie jakości procesów, półproduktów i wyrobów zbożowych;
- segregowanie i odbieranie ilościowe wyrobów zbożowych;
- składowanie mąki i przetworów zbożowych;
- prowadzenie dokumentacji produkcji;
- organizowanie stanowiska pracy zgodnie z zasadami i przepisami
- BHP, ochrony ppoż., ochrony środowiska i systemu HACCP.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Zawód młynarza można zdobyć na drodze kształcenia rzemieślniczego.Pracodawcy zatrudniają też w zawodzie osoby z wykształceniem zasadniczym branżowym po kierunkach związanych z przemysłem spożywczym. Możliwe jest również szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy i zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy. Młynarz powinien brać udział w szkoleniach organizowanych w przedsiębiorstwie, przez stowarzyszenia i inne organizacje branżowe, przez producentów maszyn młynarskich lub wyspecjalizowane szkoły i ośrodki szkoleniowe.
Wymagania psychofizyczne:
Wykonywanie zawodu młynarza wymaga spostrzegawczości i odpowiedzialności oraz umiejętności oceny organoleptycznej surowców i produktów przemiału. Młynarz powinien mieć dobry wzrok, odróżniać barwy, mieć dobry węch i sprawny zmysł dotyku. Sprawność narządu słuchu umożliwia ocenę pracy maszyn. Bardzo ważna jest zdolność koncentracji i podzielność uwagi. Młynarz powinien cechować się dokładnością, rzetelnością oraz dbałością o czystość i porządek. Specyfika zawodu wymaga także uzdolnień technicznych oraz umiejętności pracy w zespole.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniem do pracy w tym zawodzie jest praktycznie każda niepełnosprawność. Młynarzami nie mogą być osoby z alergiami, chorobami układu oddechowego, będące nosicielami chorób zakaźnych. Epilepsja i inne schorzenia uniemożliwiające pracę z maszynami w ruchu również wykluczają możliwość pracy w tym zawodzie.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Przedstawiciele zawodu znajdą zatrudnienie w młynach, przetwórniach zbóż, firmach produkujących artykuły z wykorzystaniem zbóż.
Szkoły:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
ul. Franciszkańska 137
91-845 Łódź
tel: 42 655 10 40
email: sekretariat@spozywczak.lodz.pl
http://www.spozywcza.lodz.pl/
Zespół Szkół Nr 2 im. prof. J. Groszkowskiego
w Pabianicach
ul. św. Jana 27, 95-200 Pabianice,
tel. 42 215 51 89,42 215 28 65
email: szkoła@zs2pabianice.pl
www.zs2pabianice.pl
Zespół Szkół Rolnicze Centrum
Kształcenia Ustawicznego
Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola,
tel. 43 825 14 91
e-mail: sekretariat@zsrcku.pl
www.zsrcku.pl
Branżowa Szkoła I Stopnia
ZDZ w Zduńskiej Woli
ul. KEN 3/5, 98-220 Zduńska Wola
tel. 43 824 74 18
email: szkola@zdz-zdwola.pl
www.zdz-zdwola.pl
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2
im. dr A. Troczewskiego w Kutnie
ul. Kościuszki 11, 99-300 Kutno
tel. 24 355 59 61
email: zsz.troczewski@wp.pl
www.troczewski.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Centrum Kształcenia Zawodowego
99-400 Łowicz, ul. Blich 10
tel. 46 837-37-07
email: blich@zsp2lowicz.pl
www.zsp2lowicz.pl
Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej
im. M.Kopernika w Rawie Mazowieckiej
ul. Zwolińskiego 46
96-200 Rawa Mazowiecka,
tel. 46 815 41 41, fax 46815 41 41
zsceziu@hoga.pl
www.rawa-kopernik.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. Wólczańska 49, 90 - 608 Łódź,
tel. 42 663 02 55
e-mail: centrum@wup.lodz.pl