HtmlBox

Asset Publisher

Karmelarz

 
Karmelarz ręcznie lub maszynowo wykonuje wyroby karmelarskie wg instrukcji technologicznych. Jest to zawód o charakterze produkcyjnym. Celem pracy karmelarza jest produkcja karmelków nadziewanych, twardych, pomadek krystalicznych, niekrystalicznych, drażetek, pastylek pudrowych, żelek, itd.

Zadania zawodowe:

Do zadań karmelarza należy:
  • przyjmowanie surowców i półproduktów do produkcji wyrobów karmelarskich oraz ocenianie ich jakości;
  • przygotowywanie surowców i półproduktów do produkcji wyrobów karmelarskich;
  • przygotowywanie roztworów cukrowo-syropowych, żelowych, likworowych     stosowanych do produkcji wyrobów karmelarskich;
  • gotowani mas karmelowych i nadzień cukierniczych stosowanych do produkcji wyrobów karmelarskich;
  • ręczne lub maszynowe przerabianie mas karmelarskich w celu doprowadzenia ich do właściwej plastyczności  i struktury;
  • ręczne lub maszynowe formowanie wyrobów karmelarskich na agregatach formujących i bębnach drażeciarskich;
  • prowadzenie procesu technologicznego zgodnie z systemem HACCP (system zapewnienia bezpieczeństwa żywności), ocenianie jakości wyrobów gotowych, wypełnianie dokumentacji produkcyjnej;
  • segregowanie, ważenie,  konfekcjonowanie wyrobów karmelarskich;
  • przestrzeganie zasad BHP, ochrony ppoż., ochrony środowiska i ergonomii na stanowisku pracy.

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

Do wykonywania pracy karmelarza nie jest wymagane określone wykształcenie. Jednak większe szanse na znalezienie zatrudnienia mają osoby posiadające przydatne w tym zawodzie kwalifikacje. Możliwości zdobycia wiedzy i umiejętności potrzebnych w zawodzie karmelarza jest kilka. Jedną z nich jest ukończenie szkoły zawodowej (branżowej szkoły I stopnia – dawniej zasadnicza szkoła zawodowa) o profilu spożywczym (np. cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego). Zawód ten można zdobyć również na drodze kształcenia rzemieślniczego oraz poprzez praktyczne szkolenie i zdobywanie doświadczenia   w trakcie pracy w firmie specjalizującej się  w produkcji wyrobów karmelarskich  lub wyspecjalizowanym ośrodku szkoleniowym. Kwalifikacje uzyskane w ten sposób można potwierdzić przystępując do egzaminu w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej lub w Izbie Rzemieślniczej.

Wymagania psychofizyczne:

Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:
  • dobrej wydolności fizycznej i sprawności ruchowej kończyn (praca stojąca i w ruchu),
  • sprawności zmysłu smaku i węchu (ocena surowców i półproduktów),
  • dokładności i cierpliwości,
  • dobrej koordynacji wzrokowo-ruchowej i dużej zręczności rąk i palców,
  • uzdolnień technicznych, ponieważ karmelarz podczas pracy korzysta z maszyn i urządzeń,  o które musi dbać.

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

Przeciwwskazaniem do wykonywania omawianego zawodu jest niepełnosprawność ruchowa rąk utrudniająca lub uniemożliwiająca wykonywanie precyzyjnych prac. Ze względu na to, że praca karmelarza to przede wszystkim kontakt z żywnością, przeciwwskazaniem są niektóre przewlekłe choroby skóry i gruźlica płuc, a także nosicielstwo innych chorób zakaźnych (badania na nosicielstwo są wymagane przy przyjęciu do pracy w zakładzie produkującym żywność).

Możliwości i szanse zatrudnienia:

Karmelarz może znaleźć zatrudnienie  w zakładach produkcyjnych z branży cukierniczej.   Zazwyczaj rozpoczyna pracę na stanowisku przyjmowania i dozowania surowców lub pomocnika karmelarza. Następnie może awansować na stanowisko gotowacza masy karmelowej, gotowacza nadzień i karmelarza.

Szkoły:

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich
ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. (42) 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://spozywcza-lodz.edupage.org
 
Branżowa Szkoła Rzemiosła I Stopnia
w Łodzi przy Izbie Rzemieślniczej
ul. Brzozowa 3, 93-101 Łódź
tel. (42) 6325581
email: irlodz@home.pl
http://izbarzem.eu
 
 
Przydatne adresy:
 
Cech Rzemiosł Spożywczych
ul. M. Skłodowskiej-Curie 1
90-505 Łódź
tel. (42) 637 31 58
e-mail: cechrzempiek@mbnet.pl
 
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
ul. Praussa 4
94-203 Łódź
tel. (42) 634 91 33, 42 664 80 50
e-mail: komisja@komisja.pl
https://www.komisja.pl

Dane kontaktowe do urzędu:

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 46 833 36 50
e-mail: centrumsk@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Karmelarz 2020
Karmelarz 2020.pdf 417 KB

Informacje o publikacji dokumentu