Ulotki o zawodach

Cukiernik

Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Zakres jego obowiązków zależy od wielkości zakładu pracy. W małych zakładach wykonuje wszystkie zadania związane z zawodem, w dużych istnieje bardzo wąska specjalizacja, np. ciastkarz, lodziarz, dekorator.

 

Zadania zawodowe:

 

·           ocena przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;

·           mieszanie surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabianie;

·           przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;

·           formowanie i wypiek lub smażenie, w zależności od rodzaju ciasta;

·           przekładanie i nadziewanie różnymi masami, wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;

·           ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego;

·           zapobieganie powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;

·           regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;

·           usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;

·           ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich;

·           organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;

·           prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji;

·           utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad bhp i ppoż.

 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 

Warunkiem podjęcia pracy w zawodzie cukiernika jest ukończenie branżowej szkoły I stopnia lub kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Alternatywną ścieżką edukacyjną w tym zawodzie jest uzyskanie świadectwa czeladniczego, a następnie dyplomu mistrzowskiego, po zdaniu egzaminów organizowanych przez Izby Rzemieślnicze.

Osoby chcące pracować w charakterze cukiernika muszą posiadać aktualne badania laboratoryjne na nosicielstwo poświadczone przez stację sanitarno-epidemiologiczną oraz orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy na tym stanowisku.

 

Wymagania psychofizyczne:

 

Ze względu na cel pracy cukiernika, jakim jest wytwarzanie wyrobów o określonych parametrach jakościowych, ważne są w tym zawodzie dokładność, cierpliwość oraz wrażliwość na kształty i kolory. Od cukiernika wymagana jest także sprawność sensomotoryczna: zmysł smaku, wrażliwość węchowa i czucie dotykowe, które przydatne są przy ocenie wyprodukowanych wyrobów. Inicjatywność, wyobraźnia i myślenie twórcze pomagają z kolei w tworzeniu nowych, atrakcyjnych receptur. Duża zręczność palców jest niezwykle istotna np. przy wykonywaniu ozdób z gorącej masy cukrowej. W tym zawodzie liczy się także podzielność uwagi i zdolność koncentracji na zadaniu, a w przypadku pracy w większych zespołach także umiejętność współpracy z innymi.

 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 

Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu cukiernika są: zaburzenia zmysłu smaku, węchu i dotyku, niepełnosprawność kończyn górnych, nieprawidłowe widzenie barw (daltonizm), padaczka, przewlekłe zmiany chorobowe skóry, alergie, choroby ograniczające sprawność manualną, nosicielstwo chorób zakaźnych.

 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 

Cukiernik znajdzie zatrudnienie w zakładach rzemieślniczych, zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze, cukierniach, ciastkarniach, zakładach gastronomicznych lub przedsiębiorstwach gastronomiczno-hotelarskich.

Istnieje także możliwość założenia własnej firmy cukierniczej.

 

Szkoły:

 

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi

kierunek: cukiernik

ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź

tel. 42 655 10 40

e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl

https://www.spozywcza.lodz.pl/

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim

kierunek: cukiernik

ul. Św. Antoniego 57/61, 97-200 Tomaszów Mazowiecki

tel. 44 724 43 36

e-mail: sekretariat@zsp2tm.pl

https://zsp2tm.pl/

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. chor. Józefa Paczkowskiego w Skierniewicach

kierunek: cukiernik

ul. Pomologiczna 15, 96-100 Skierniewice

tel. 46 833 32 67

e-mail: sekretariat@zsz2skc.pl

https://www.zsz2skc.pl/

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach

kierunek: cukiernik (kwalifikacyjny kurs zawodowy

Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola

tel. 43 825 14 91

e-mail: sekretariat@zsckuwojslawice.pl

https://www.zsckuwojslawice.pl/

 

Dane kontaktowe do urzędu:

 

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI

Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi

Oddział w Piotrkowie Trybunalskim

ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 649 60 87

e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl

 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Informacje o publikacji dokumentu