Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Zakres jego obowiązków zależy od wielkości zakładu pracy. W małych zakładach wykonuje wszystkie zadania związane z zawodem, w dużych istnieje bardzo wąska specjalizacja, np. ciastkarz, lodziarz, dekorator.
Zadania zawodowe:
· ocena przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;
· mieszanie surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabianie;
· przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
· formowanie i wypiek lub smażenie, w zależności od rodzaju ciasta;
· przekładanie i nadziewanie różnymi masami, wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
· ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego;
· zapobieganie powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
· regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;
· usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;
· ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich;
· organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;
· prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji;
· utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad bhp i ppoż.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Warunkiem podjęcia pracy w zawodzie cukiernika jest ukończenie branżowej szkoły I stopnia lub kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
Alternatywną ścieżką edukacyjną w tym zawodzie jest uzyskanie świadectwa czeladniczego, a następnie dyplomu mistrzowskiego, po zdaniu egzaminów organizowanych przez Izby Rzemieślnicze.
Osoby chcące pracować w charakterze cukiernika muszą posiadać aktualne badania laboratoryjne na nosicielstwo poświadczone przez stację sanitarno-epidemiologiczną oraz orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy na tym stanowisku.
Wymagania psychofizyczne:
Ze względu na cel pracy cukiernika, jakim jest wytwarzanie wyrobów o określonych parametrach jakościowych, ważne są w tym zawodzie dokładność, cierpliwość oraz wrażliwość na kształty i kolory. Od cukiernika wymagana jest także sprawność sensomotoryczna: zmysł smaku, wrażliwość węchowa i czucie dotykowe, które przydatne są przy ocenie wyprodukowanych wyrobów. Inicjatywność, wyobraźnia i myślenie twórcze pomagają z kolei w tworzeniu nowych, atrakcyjnych receptur. Duża zręczność palców jest niezwykle istotna np. przy wykonywaniu ozdób z gorącej masy cukrowej. W tym zawodzie liczy się także podzielność uwagi i zdolność koncentracji na zadaniu, a w przypadku pracy w większych zespołach także umiejętność współpracy z innymi.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu cukiernika są: zaburzenia zmysłu smaku, węchu i dotyku, niepełnosprawność kończyn górnych, nieprawidłowe widzenie barw (daltonizm), padaczka, przewlekłe zmiany chorobowe skóry, alergie, choroby ograniczające sprawność manualną, nosicielstwo chorób zakaźnych.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Cukiernik znajdzie zatrudnienie w zakładach rzemieślniczych, zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze, cukierniach, ciastkarniach, zakładach gastronomicznych lub przedsiębiorstwach gastronomiczno-hotelarskich.
Istnieje także możliwość założenia własnej firmy cukierniczej.
Szkoły:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
kierunek: cukiernik
ul. Franciszkańska 137, 91-845 Łódź
tel. 42 655 10 40
e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.pl
https://www.spozywcza.lodz.pl/
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim
kierunek: cukiernik
ul. Św. Antoniego 57/61, 97-200 Tomaszów Mazowiecki
tel. 44 724 43 36
e-mail: sekretariat@zsp2tm.pl
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. chor. Józefa Paczkowskiego w Skierniewicach
kierunek: cukiernik
ul. Pomologiczna 15, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 32 67
e-mail: sekretariat@zsz2skc.pl
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
kierunek: cukiernik (kwalifikacyjny kurs zawodowy
Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola
tel. 43 825 14 91
e-mail: sekretariat@zsckuwojslawice.pl
https://www.zsckuwojslawice.pl/
Dane kontaktowe do urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl