HtmlBox

Навіґація по катеґоріях

Alfabet

Опубліковувач

Chemia żywności

 

Wprowadzana do sprzedaży żywność powinna spełniać wymagania w zakresie jakości handlowej, zarówno wynikające z przepisów, jak i z deklaracji zamieszczonych przez producenta, dystrybutora czy importera na etykiecie i w materiałach promocyjnych. Na jakość handlową żywności składa się wiele elementów, takich jak właściwości organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy, a także wszelkie wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania, które nie zostały objęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi. Produkty żywnościowe często ulegają zafałszowaniu. Zgodnie z Ustawą o Inspekcji Handlowej z dnia 16.09.2022 r.  produkt zafałszowywany to produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany w zakresie oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych. Studia na kierunku Chemia żywności  skierowane są do osób które zainteresowane są badaniem właściwości składników żywności i dodatków które są do żywności dodawane. W toku studiów słuchaczom przekazywana jest szeroka wiedza z zakresu m.in. biologii, chemii i fizyki. Studenci kierunku uczą się metod analizy toksykologicznej żywności. Poznają przemiany i interakcje zachodzące pomiędzy składnikami żywności w trakcie procesów technologicznych na etapie produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Są zaznajamiani z metodami i technikami analizy instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych. Przysposabiani są do dokonywania analizy ilościowej z zastosowaniem metod wagowych, miareczkowych i instrumentalnych na podstawie procedur analitycznych. Zdobywają umiejętność przewidywania wpływu cech fizykochemicznych oraz interakcji i przemian składników żywności na jej jakość, trwałość i bezpieczeństwo podczas produkcji, przetwarzania oraz przechowywania.
 

Profil studenta

 
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
 
  • Chemia to twój konik
  • Przywiązujesz dużą wagę do zdrowego odżywiania
  • Cechuje Cię systematyczność i dokładność
  • Masz analityczny umysł
  • Jesteś osobą szczegółową i cierpliwą
 
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • Brak Ci dokładności
  • Jesteś osobą roztargnioną
  • Nie wyobrażasz sobie siebie w pracy badawczej
  • Wolisz przedmioty humanistyczne
  • Masz uczulenie

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • Chemia ogólna i nieorganiczna
  • Matematyka stosowana
  • Chemia analityczna
  • Bromatologia
  • Analiza żywności
  • Modelowanie i projektowanie procesów technologicznych w zakładach przemysłu spożywczego
  • Analiza sensoryczna jakości produktów żywnościowych/ Ocena organoleptyczna jakości żywności
  • Towaroznawstwo artykułów żywnościowych
  • Technologia produktów i surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego/Nowoczesne systemy produkcji potraw
  • Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności/ Żywność genetycznie modyfikowana

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Absolwenci kierunku Chemia żywności mogą znaleźć zatrudnienie w:
 
  • Laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną
  • Instytucjach kontrolujących jakość produktów spożywczych
  • Przedsiębiorstwach sektora produkcji i technologii żywności
  • Koncernach rolno - spożywczych
  • Instytucjach naukowo -badawczych
 
Absolwent kierunku Chemia żywności może pracować m.in. jako:
 
  • Pracownik laboratorium
  • Specjalista ds. kontroli jakości produktów żywnościowych
  • Towaroznawca
  • Technolog żywności
  • Edukator
 

Możliwości kształcenia:

 

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Typ studiów: studia I stopnia, stacjonarne i niestacjonarne
Wydział: uczelnia nie posiada wydziałów
Kierunek: Chemia żywności
Ścieżka kształcenia: Jakość i bezpieczeństwo żywności
adres: ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. 18, 02-366 Warszawa
telefon: 22 562 35 12
e-mail: rekrutacja@wsiiz.pl
www: https://wsiiz.pl/oferta-edukacyjna/studia-i-stopnia/chemia-zywnosci
 

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Chemia żywności
Chemia żywności.pdf 137 KB

Informacje o publikacji dokumentu