Dziś praktycznie wszędzie możemy się zetknąć ze sklepami czy stoiskami spożywczymi na których widnieją napisy „eko żywność", „zdrowa żywność", „produkty ekologiczne". Moda żywność ekologiczną zapanowała w polskiej i światowej kuchni. Żywność ekologiczna to produkty spożywcze pochodzące z ekologicznych gospodarstw rolnych, przetwarzane w naturalny sposób: bez konserwantów, sztucznych dodatków i tak zwanych „ulepszaczy". Określenie „żywność ekologiczna" często jest zrównywane z terminem „zdrowa żywność". Jednak jest między nimi różnica. Pierwsze z tych pojęć określa żywność, która posiada certyfikat i pochodzi z gospodarstwa posiadającego dokument potwierdzający stosowanie metod produkcji zgodnych z kryteriami rolnictwa ekologicznego W Unii Europejskiej produkcja żywności ekologicznej podlega specjalnemu, urzędowemu systemowi kontroli i certyfikacji. Kontrola jest prowadzona na wszystkich etapach wytwarzania produktów i obejmuje swoim zasięgiem zarówno gospodarstwa rolne, przetwórnie jak i rynek zbytu. Od 1 lipca 2010 r. znakiem, który potwierdza ekologiczność danego produktu jest wspólny dla wszystkich krajów Unii Europejskiej tzw. „euroliść" na zielonym tle. Studia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mają stanowić odpowiedź na zainteresowanie naturalnymi produktami spożywczymi i zdrową dietą. W toku studiów słuchaczom przekazywana jest wiedza z zakresu fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki czy immunologii. Jak również profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w różnego rodzaju chorobach. Studenci nabywają umiejętności planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego. Uczą się dobierania produktów spożywczych i preparatów dietetycznych oraz przygotowywania potraw. Poznają regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe. Dowiadują się o europejskich programach walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.
Profil studenta:
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
- Zależy Ci na czystym środowisku
- Interesujesz się zdrowym odżywianiem
- Lubisz gotować
- Jesteś osobą empatyczną, otwartą
- Umiesz w prosty i klarowny sposób przekazać posiadaną wiedzę
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
- Jesteś osobą zamkniętą w sobie
- Nie przywiązujesz wagi do zdrowej diety
- Brak Ci cierpliwości
- Nie lubisz analizować
- Masz zainteresowania techniczne
Program studiów:
Studia obejmują takie przedmioty jak:
- Patofizjologia
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
- Fizjologia żywienia człowieka
- Psychologia
- Ekologiczna żywność
- Demografia i epidemiologia żywienia
- Diety niekonwencjonalne
- Immunologia
- Żywienie i suplementacja w sporcie
- Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Absolwenci kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mogą znaleźć zatrudnienie w:
- Zakładach żywienia zbiorowego
- Obiektach sportowych
- Zakładach opieki zdrowotnej
- Poradniach leczenia otyłości
- Może również prowadzić własną działalność gospodarczą
Absolwent studiów Dietetyka i ekologiczna żywność może pracować m.in. jako:
- Dietetyk
- Edukator
- Pracownik ds. suplementacji
- Specjalista ds. żywności ekologicznej
- Dziennikarz
Możliwości kształcenia:
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
Typ studiów: stacjonarne i niestacjonarne II stopniaWydział: Wydział Promocji Zdrowia
Kierunek: Dietetyka i ekologiczna żywność
Specjalizacje na studiach:
- Dietetyka kliniczna
- Psychodietetyka
- Ekologiczna żywność
Telefon: 12 622 39 08
e-mail: dziekanat@kwspz.pl
www: https://www.kwspz.pl/rekrutacja/studia-ii-st-magisterskie/dietetyka-i-ekologiczna-zywnosc/
Dane kontaktowe urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl