Dietetyka

 

Spośród krajów europejskich, mieszkańcy Turcji przodują w liczbie osób otyłych lub z nadwagą. Jest ich aż 67%. Drugie miejsce zajmuje Malta. Kolejne Wielka Brytania. W Polsce osób z nadwagą jest 58 %, otyłych 23%. Głównymi przyczynami otyłości klasyfikowanej jako choroba przewlekła oraz nadwagi, jest nieprawidłowe odżywianie oraz brak aktywności fizycznej. W Polsce problem ma tendencję wzrostową. Szacuje się, że w niedługim czasie liczba zmagających się z chorobą otyłości sięgnie 30% Polaków i 26% Polek. Studia na kierunku Dietetyka kierowane są do fascynatów zdrowego trybu życia a także prawidłowego odżywiania i przygotowują do pracy specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego. W toku nauki, studentom przekazywana jest wiedza z obszaru nauk biologicznych, fizycznych i chemicznych. Są zapoznawani z tematyką oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobami żywienia i rozpoznawaniem niedożywienia. Zdobywają umiejętność oceny wzajemnego wpływu farmakologii i żywienia, oceny wpływu choroby na stan odżywiania i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób. Opracowywania indywidualnych programów dietetycznych dla osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę. Słuchacze uczą się organizować żywienie zbiorowe i indywidualne, prowadzić edukację żywieniową i planować racjonalne żywienie dla różnych grup ludzi. Kontrolować jakość produktów żywieniowych i warunki ich przetrzymywania oraz produkcję potraw.

Profil studenta:

 
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
 
  • Jesteś entuzjastą zdrowego trybu życia
  • Biologia, chemia to Twoje ulubione przedmioty
  • Umiesz w prosty i klarowny sposób przekazać posiadaną wiedzę
  • Cechuje Cię empatia, chęć pomocy innym
  • Potrafisz organizować sobie pracę
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • Brak Ci zdolności interpersonalnych
  • Nie lubisz planować
  • Nie wyobrażasz sobie siebie w pracy z ludźmi chorymi
  • Nie przywiązujesz wagi do tego co jesz
  • Cierpliwość nie jest Twoją mocną stroną

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • Biometria
  • Choroby wewnętrzne
  • Chemia żywności
  • Żywienie kliniczne
  • Dietetyka pediatryczna
  • Technologia potraw dietetycznych
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • Nietolerancje i alergie pokarmowe
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Absolwenci kierunku Dietetyka mogą znaleźć zatrudnienie w:
 
  • Publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • Zakładach żywienia zbiorowego
  • Poradniach dietetycznych
  • Zakładach przemysłu spożywczego
  • Placówkach oświatowych
 
Absolwent kierunku Dietetyka może pracować m.in. jako:
 
  • Ekspert ds. zbilansowanego żywienia
  • Dietetyk w szpitalu
  • Dietetyk sportowy
  • Edukator
  • Może prowadzić własny gabinet dietetyczny

Możliwości kształcenia:

Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Typ studiów: studia II stopnia, stacjonarne
Wydział: Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek: Dietetyka
adres: ul. gen. J. Hallera 1, 90-647 Łódź
telefon: 42 272 50 25
e-mail: dorota.gladkiewicz@umed.lodz.pl
www: https://naukiozdrowiu.umed.lodz.pl/  

Uniwersytet Opolski

Typ studiów: studia I i II stopnia, stacjonarne
Wydział: Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek: Dietetyka
adres: Katowicka 68, 45-060 Opole
telefon: 77 44 23 514 
e-mail: wnoz@uni.opole.pl
www: https://wnoz.uni.opole.pl/

Gdański Uniwersytet Medyczny

Typ studiów: studia I i II stopnia, stacjonarne
Wydział: Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej
Kierunek: Dietetyka
adres: ul. J. Tuwima 15, 80-210 Gdańsk
telefon: 58 349 12 16
e-mail: dwnoz@gumed.edu.pl 
www: https://gumed.edu.pl/380.html

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Dietetyka
Dietetyka.pdf 311 KB

Informacje o publikacji dokumentu