Spośród krajów europejskich, mieszkańcy Turcji przodują w liczbie osób otyłych lub z nadwagą. Jest ich aż 67%. Drugie miejsce zajmuje Malta. Kolejne Wielka Brytania. W Polsce osób z nadwagą jest 58 %, otyłych 23%. Głównymi przyczynami otyłości klasyfikowanej jako choroba przewlekła oraz nadwagi, jest nieprawidłowe odżywianie oraz brak aktywności fizycznej. W Polsce problem ma tendencję wzrostową. Szacuje się, że w niedługim czasie liczba zmagających się z chorobą otyłości sięgnie 30% Polaków i 26% Polek. Studia na kierunku Dietetyka kierowane są do fascynatów zdrowego trybu życia a także prawidłowego odżywiania i przygotowują do pracy specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego. W toku nauki, studentom przekazywana jest wiedza z obszaru nauk biologicznych, fizycznych i chemicznych. Są zapoznawani z tematyką oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobami żywienia i rozpoznawaniem niedożywienia. Zdobywają umiejętność oceny wzajemnego wpływu farmakologii i żywienia, oceny wpływu choroby na stan odżywiania i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób. Opracowywania indywidualnych programów dietetycznych dla osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę. Słuchacze uczą się organizować żywienie zbiorowe i indywidualne, prowadzić edukację żywieniową i planować racjonalne żywienie dla różnych grup ludzi. Kontrolować jakość produktów żywieniowych i warunki ich przetrzymywania oraz produkcję potraw.
Profil studenta:
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
- Jesteś entuzjastą zdrowego trybu życia
- Biologia, chemia to Twoje ulubione przedmioty
- Umiesz w prosty i klarowny sposób przekazać posiadaną wiedzę
- Cechuje Cię empatia, chęć pomocy innym
- Potrafisz organizować sobie pracę
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
- Brak Ci zdolności interpersonalnych
- Nie lubisz planować
- Nie wyobrażasz sobie siebie w pracy z ludźmi chorymi
- Nie przywiązujesz wagi do tego co jesz
- Cierpliwość nie jest Twoją mocną stroną
Program studiów:
Studia obejmują takie przedmioty jak:
- Biometria
- Choroby wewnętrzne
- Chemia żywności
- Żywienie kliniczne
- Dietetyka pediatryczna
- Technologia potraw dietetycznych
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Nietolerancje i alergie pokarmowe
- Fizjologia żywienia człowieka
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Absolwenci kierunku Dietetyka mogą znaleźć zatrudnienie w:
- Publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- Zakładach żywienia zbiorowego
- Poradniach dietetycznych
- Zakładach przemysłu spożywczego
- Placówkach oświatowych
Absolwent kierunku Dietetyka może pracować m.in. jako:
- Ekspert ds. zbilansowanego żywienia
- Dietetyk w szpitalu
- Dietetyk sportowy
- Edukator
- Może prowadzić własny gabinet dietetyczny
Możliwości kształcenia:
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Typ studiów: studia II stopnia, stacjonarneWydział: Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek: Dietetyka
adres: ul. gen. J. Hallera 1, 90-647 Łódź
telefon: 42 272 50 25
e-mail: dorota.gladkiewicz@umed.lodz.pl
www: https://naukiozdrowiu.umed.lodz.pl/
Uniwersytet Opolski
Typ studiów: studia I i II stopnia, stacjonarneWydział: Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek: Dietetyka
adres: Katowicka 68, 45-060 Opole
telefon: 77 44 23 514
e-mail: wnoz@uni.opole.pl
www: https://wnoz.uni.opole.pl/
Gdański Uniwersytet Medyczny
Typ studiów: studia I i II stopnia, stacjonarneWydział: Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej
Kierunek: Dietetyka
adres: ul. J. Tuwima 15, 80-210 Gdańsk
telefon: 58 349 12 16
e-mail: dwnoz@gumed.edu.pl
www: https://gumed.edu.pl/380.html
Dane kontaktowe urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl