Dostawca potraw przyjmuje zamówienia na potrawy i przekazuje je do realizacji; dostarcza potrawy w wyznaczonym rejonie do klientów; przyjmuje płatności od klientów za dostarczone potrawy.
Zadania zawodowe:
- przyjmowanie zamówień na potrawy przez telefon, e-mail lub innymi drogami komunikacji elektronicznej i przekazywanie przyjętych zleceń do realizacji;
- terminowe dostarczanie potraw w wyznaczonym rejonie do klientów zgodnie z harmonogramem dostaw z zachowaniem wymaganych standardów transportu potraw (między innymi: kontrolowanie szczelności pojemników na potrawy, ich temperatury itp.);
- przyjmowanie płatności od klientów w formie gotówkowej i bezgotówkowej z użyciem terminala do kart płatniczych;
- przestrzeganie obowiązujących w zakładzie pracy standardów obsługi klienta i budowanie pozytywnych relacji z klientami;
- zachowanie porządku w miejscu pracy oraz w pojeździe służbowym (na przykład w skuterze lub samochodzie osobowym lub dostawczym);
- zapoznawanie się z topografią miejscowości, na terenie której dostarczane są potrawy;
- opracowywanie optymalnej trasy dostaw potraw do klientów z uwzględnieniem czasu i odległości przejazdu;
- współpraca z pozostałymi pracownikami zakładu pracy;
- przestrzeganie zasad etyki, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów praw dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Dostawca potraw nie musi spełniać wygórowanych wymogów, jeśli chodzi o posiadane wykształcenie. Najczęściej wystarczy posiadać wykształcenie zasadnicze branżowe I stopnia np. w zawodach sprzedawcy, kierowcy itp. Pracodawcy zatrudniają również osoby z wykształceniem podstawowym. Zdecydowanie ważniejsze jest doświadczenie w prowadzeniu pojazdów danego typu. Kandydat powinien legitymować się prawem jazdy najczęściej kat. B. Musi także posiadać aktualną książeczkę dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Pracodawcy często wymagają znajomości topografii najbliższej okolicy, a niektórzy – własnego samochodu. Coraz częściej również dostawcą potraw może zostać osoba umiejąca jeździć na rowerze.
Wymagania psychofizyczne:
- sumienność,
- dokładność,
- punktualność,
- uprzejmość,
- wysoka kultura osobista,
- uczciwość,
- umiejętność łatwego nawiązywania kontaktów z innymi,
- umiejętność współpracy w grupie,
- dobra kondycja fizyczna,
- szybki refleks.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Z uwagi na charakter wykonywanych czynności do pracy w zawodzie dostawcy potraw nie przyjmuje się pod żadnym warunkiem osób cierpiących na poważne choroby ośrodkowego układu nerwowego oraz niektóre choroby układu krążenia i oddechowego, a także osób z dysfunkcją narządu ruchu i skrzywieniem kręgosłupa. Przeciwwskazaniem są również wady wzroku i słuchu nie podlegające korekcji.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Dostawca potraw może samodzielnie prowadzić własną działalność gospodarczą oraz podejmować pracę w:
- zakładach zbiorowego wyżywienia,
- restauracjach,
- kawiarniach,
- barach szybkiej obsługi,
- przedsiębiorstwach gastronomicznych,
- firmach cateringowych.
Szkoły:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Henryka Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalskitel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
www.zsp4.piotrkow.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Szydłowie
Szydłów 57, 97-306 Grabicatel. 44 617 14 01
e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl
www.zspckuszydlow.pl/pl/
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 5 w Łodzi
ul. Drewnowska 88, 91-008 Łódźtel. 42 654 03 71
e-mail: sekretariat@zsp5lodz.pl
www.zsp5lodz.pl
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Łodzi
ul. Stefana Żeromskiego 115, 90-542 Łódźtel. 42 637 72 78
e-mail: sekretariat@cez.lodz.pl
www.cez.lodz.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl