Laborant mikrobiologiczny wykonuje badania obecności drobnoustrojów oraz ich identyfikację w badanym materiale pobranym od zakażonego człowieka, zwierzęcia lub też w próbce pobranej ze środowiska.
Zadania zawodowe:
- pobieranie, zabezpieczanie i przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych;
- przygotowanie pożywek, szkła i sprzętu laboratoryjnego do wykonania badań;
- wykonywanie posiewów mikrobiologicznych;
- prowadzenie hodowli drobnoustrojów z prób materiału badawczego;
- prowadzenie prób termostatowych;
- badanie mikroskopowe drobnoustrojów;
- analiza i ocena wyników badań oraz ich zapisywanie;
- ustawianie, obsługa i konserwacja urządzeń i sprzętu laboratoryjnego;
- udzielanie wsparcia mikrobiologom w zakresie organizowania i prowadzenia eksperymentów dotyczących: budowy, przeobrażeń i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych oraz wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;
- kontrola przebiegu eksperymentów w celu zapewnienia zgodności z odpowiednimi laboratoryjnymi procedurami oraz z wytycznymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
- prowadzenie obowiązującej dokumentacji (rejestry, raporty);
- porządkowanie i magazynowanie materiałów laboratoryjnych.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Do podjęcia pracy w zawodzie wystarczające jest wykształcenie średnie (ogólnokształcące lub techniczne) o profilu biologicznym, biochemicznym lub chemicznym. Mile widziane są osoby posiadające tytuł technika analityka oraz potwierdzone świadectwami kwalifikacje cząstkowe: CHM.03 Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych oraz CHM.04 Wykonywanie badań analitycznych. Dodatkowym atutem przy zatrudnianiu może być posiadanie dokumentów potwierdzających ukończenie szkoleń w zakresie metod badań mikrobiologicznych, obsługi specjalistycznej aparatury badawczej i kontrolno-pomiarowej oraz zasad dobrej praktyki laboratoryjnej, prawo jazdy kat. B oraz dobra znajomość języka obcego (preferowany język angielski).
Wymagania psychofizyczne:
Zawód laboranta wymaga od osoby go wykonującej umiejętności analitycznych, rzetelności, terminowości i odpowiedzialności. Powinien być osobą, która dobrze potrafi zorganizować swoją pracę, wykazywać się dokładnością, systematycznością i precyzją. Nie może poddawać się rutynie i zmęczeniu, ponieważ mogłoby to wpłynąć na złą pracę całego laboratorium bądź złe oznaczenie wyników Praca w tym zawodzie, choć często wykonywana samodzielnie, wymaga również posiadania umiejętności pracy w zespole. W zawodzie tym należy stale podnosić swoje kompetencje, stąd bardzo ważna jest gotowość do ustawicznej nauki, zarówno poprzez uczestnictwo w kursach i szkoleniach, jak i samokształcenie.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do pracy w tym zawodzie są: schorzenia układu kostno-stawowego, oddechowego, podatność na uczulenia, zaburzenia koordynacji i percepcji kształtów, a także zaburzenia znacznego stopnia sprawności kończyn górnych i dolnych.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Laborant mikrobiologiczny może podjąć pracę w instytutach i ośrodkach naukowo-badawczych zajmujących się zagadnieniami mikrobiologii, wyższych uczelniach prowadzących kierunki związane z mikrobiologią, instytucjach ochrony zdrowia, placówkach ochrony przyrody i środowiska, przedsiębiorstwach produkcyjnych z branży biotechnologicznej, spożywczej, rolniczej, farmaceutycznej, sektorze weterynaryjnym, a także w wojewódzkich i powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych oraz w wojewódzkich inspektoratach ochrony środowiska.
Szkoły:
Technikum dla Młodzieży w Łodzi
kierunek: technik analitykul. Rewolucji 1905 r. 65, 90-221 Łódź
tel. 791 499 755
e-mail: sekretariat@lodz.najlepszetechnikum.pl
https://lodz.najlepszetechnikum.pl/
Zespół Szkół im. Jadwigi Grodzkiej w Łęczycy
kierunek: technik analitykAleje Jana Pawła II 1, 99-100 Łęczyca
tel. 24 388 36 10
e-mail: tl2@poczta.onet.pl
http://www.zsimjg.org.pl/
BioMaxima Spółka Akcyjna
szkolenia z zakresu mikrobiologii i badań laboratoryjnychul. Vetterów 5, 20-277 Lublin
tel. 81 440 83 71
e-mail: info@biomaxima.com
https://www.biomaxima.com/
Centrum Naukowo-Techniczne A2K CeNT s.c.
szkolenia z zakresu mikrobiologii i badań laboratoryjnychul. Opinogórska 2 lok. 69, 04-039 Warszawa
tel. 691 398 442
e-mail: a2kcent@a2kcent.pl
http://a2kcent.pl/
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl