Mikrobiolog zajmuje się poznawaniem, obserwacją, hodowlą i badaniem drobnoustrojów tj. bakterii i wirusów, ich budową, rozwojem, czynnościami życiowymi i rolą w przyrodzie. Bada środowisko ich występowania, którym może być gleba, produkty spożywcze, tkanki ludzi, zwierząt i roślin, krew, oraz wrażliwość żywych szczepów bakterii z hodowli na stężenia środków chemicznych, fizycznych i leków. Mikrobiolog może specjalizować się w jednej z poniższych dziedzin: mikrobiologia ogólna, przemysłowa, środowiskowa, lekarska, weterynaryjna, sanitarna, gleby.
Zadania zawodowe:
- studiowanie i prowadzenie prac badawczych i eksperymentalnych dotyczących: budowy i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych, mikroorganizmów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;
- prowadzenie specjalistycznych badań diagnostycznych w rozpoznawaniu chorób infekcyjnych pochodzenia wirusowego celem określenia gatunku, rodzaju, typu wirusa oraz sposobu jego zwalczania;
- studiowanie i badanie systemów antygenowych wirusa;
- przygotowywanie pożywek i prowadzenie hodowli wirusów izolowanych oraz hodowli wirusów na bakteriach w celach diagnostycznych i naukowych;
- badanie dostarczanych przez zakłady służby zdrowia próbek materiału na obecność bakterii, wykonywanie posiewów bakteryjnych i ich klasyfikowanie;
- prowadzenie hodowli izolowanych szczepów bakterii z prób materiału badawczego;
- badanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na określone stężenia środków fizycznych, chemicznych i leków;
- badanie mikroorganizmów glebowych w różnych ekosystemach w zakresie procesów glebotwórczych;
- badanie mikrobiologiczne cyklu produkcyjnego artykułów spożywczych, w celu wyeliminowania zakażenia surowca drobnoustrojami chorobotwórczymi w poszczególnych fazach produkcji wyrobu spożywczego;
- prowadzenie badań z zakresu ekologii drobnoustrojów,
- współpraca z przemysłem w zakresie produkcji, której technologia wymaga procesów fermentacji, warunkowanych przez bakterie i drożdże;
- opracowywanie ekspertyz dotyczących zakłócania przez drobnoustroje procesów technologicznych w przemyśle, w wyniku czego następuje uszkodzenie surowców lub produktów;
- opracowywanie ekspertyz mikrobiologicznych z wykonanych badań;
- opracowywanie publikacji naukowych, referatów i metod wykorzystania wiedzy mikrobiologicznej w medycynie, weterynarii, środowisku, przemyśle, rolnictwie.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Warunkiem podjęcia pracy w zawodzie mikrobiologa jest ukończenie studiów wyższych, najlepiej mikrobiologicznych. Można również ukończyć studia licencjackie na innych kierunkach np. biologia, biotechnologia, ochrona środowiska i podjąć naukę na kierunku mikrobiologia w ramach studiów uzupełniających.Wymagania psychofizyczne:
Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:- wytrwałości i cierpliwości,
- odporności na monotonną pracę,
- dokładności i sumienności,
- logicznego myślenia,
- kreatywności,
- spostrzegawczości,
- dobrego wzroku,
- dużej sprawności manualnej.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
W zawodzie mikrobiologa konieczna jest duża sprawność manualna tj. zręczność rąk i palców, ponieważ wymagane jest posługiwanie się narzędziami precyzyjnymi. Przeciwwskazaniem są zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej, równowagi, węchu, brak widzenia stereoskopowego, zaburzenia w rozróżnianiu barw, wady i dysfunkcje wzroku nie dające się skorygować szkłami optycznymi lub soczewkami. Utrudnieniem mogą być też niektóre alergie.Możliwości i szanse zatrudnienia:
Mikrobiolog może znaleźć zatrudnienie w instytucjach naukowo-badawczych oraz ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach kontrolno-pomiarowych, laboratoriach służby zdrowia i służb weterynaryjnych, w laboratoriach przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, w placówkach ochrony środowiska, w ośrodkach zajmujących się poradnictwem i profilaktyką zdrowotną oraz w szkolnictwie (po zdobyciu uprawnień pedagogicznych).Szkoły:
Uniwersytet Łódzki Wydział Biologii i Ochrony Środowiskakierunek: mikrobiologia
ul. Pilarskiego 14/16, 90-231 Łódź
tel. 42 635 45 05
e-mail: dziekanat@biol.uni.lodz.pl
www.biol.uni.lodz.pl
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski Wydział Biologii i Biotechnologii
kierunek: mikrobiologia
ul. M. Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn
tel. 89 523 44 48
e-mail: dziekbiol@uwm.edu.pl
www.wbib.uwm.edu.pl
Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Biologicznych
kierunek: mikrobiologia, biologia specjalność mikrobiologia
ul. Kuźnicza 35, 50-138 Wrocław
tel.71 375 29 77
www.biologia.uni.wroc.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZICentrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: centrumsk@wup.lodz.pl