Technik technologii żywności uczestniczy w procesie zabezpieczania surowców zwierzęcych i roślinnych oraz ich przetwarzania w gotowe artykuły spożywcze.
Zadania zawodowe:
- opracowywanie receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdrażanie je do produkcji (próby technologiczne),
- nadzorowanie przebiegu produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego na jednym lub kilku powierzonych mu odcinkach: od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.),
- wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie fermentowanie itp.), aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie i przekazanie do magazynu,
- kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego (np. organoleptyczna - ocena smaku i zapachu, wzrokowa ocena barwy i dotykowa),
- analizowanie przyczyny powstawania braków i ich eliminowanie,
- dokumentowanie zużycia surowców, dodatków, opakowań, określanie na tej podstawie norm zużycia materiałów i wydajności oraz ich zestawianie z obowiązującymi normami zakładowymi,
- wykonywanie i także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Pracę w tym zawodzie podejmują absolwenci szkół średnich – technikum o specjalności spożywczej lub gastronomicznej, jednak nie jest to warunek bezwzględnie przestrzegany. W laboratoriach spożywczych mogą pracować osoby ze średnim wykształceniem chemicznym, w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych. Miejsce technika technologii żywności zajmuje w nadzorze produkcji mechanik, który potrafi łatwiej przewidzieć i samodzielnie usunąć awarie urządzenia.
Wymagania psychofizyczne:
Technik technologii żywności pracuje głównie umysłowo, w mniejszym stopniu wykorzystując zdolności manualne i siłę fizyczną. Powinien lubić ruch, zmiany, różnorodność obowiązków, stały kontakt z ludźmi. Cechy niezbędne w tym zawodzie to gospodarność, dokładność, systematyczność, spostrzegawczość (wczesne wychwytywanie wad surowców, zaburzeń w przebiegu procesu technologicznego, drobnych defektów maszyn, które łatwo mogą zamienić się w awarie), szybkość podejmowania decyzji, podzielność uwagi, ale i umiejętność skoncentrowania się na konkretnym problemie. Od technika technologii żywności wymaga się szybkiego refleksu w sytuacjach awaryjnych, umiejętności samodzielnego, ale i rozważnego podejmowani decyzji, współpracy z podwładnymi i przełożonymi, zapamiętywania i praktycznego wykorzystywania dużej ilości bardzo różnorodnych informacji, ciągłego przerzucania się z jednej czynności na inną, odpowiedzialności (za powierzone mienie, przebieg produkcji, jakość wyrobów, prac i bezpieczeństwo ludzi). Praca technika wymaga dobrego stanu zdrowia, pełnej sprawności ruchowej, prawidłowo rozwiniętych zmysłów (wzroku, słuchu, smaku, węchu, dotyku), odporności fizycznej i psychicznej (praca nocna, z ludźmi, w przedłużonym czasie).
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Bezwzględne przeciwwskazania do nauki i zatrudnienia, wynikające z kontaktu z żywnością oraz własności środowiska pracy, to nosicielstwo chorób zakaźnych (w tym gruźlicy płuc), choroby weneryczne, wady serca, zaawansowana nerwica, napady drgawkowe (padaczka), zaburzenia równowagi i wiadomości, zaawansowany reumatyzm, choroby układu oddechowego (rozedma i pylica płuc, astma, uczulenie na substancje występujące w miejscu pracy, przewlekłe schorzenia skóry rąk, brak koordynacji ruchowo - wzrokowej. Poważnym utrudnieniem w wykonywaniu zawodu jest daltonizm, płaskostopie, nadciśnienie, wady wzroku (astygmatyzm, szkła cylindryczne), słuchu, słabo rozwinięte zmysły węchu i smaku.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi, a także przechowywanie i dystrybucję żywności. Absolwent kończący naukę może kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Szkoły:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Sienkiewicza 10/12 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
http://www.zsp4.piotrkow.pl/
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Szydłowie
Szydłów 57, 97-306 Grabica
tel. 44 617 14 01
e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl
https://www.zspckuszydlow.pl
Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie
ul. T. Kościuszki 11, 99-300 Kutno
tel. 24 355 59 61
e-mail: zsz.troczewski@wp.pl
http://troczewski.pl/index.php
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2
ul. Św. Antoniego 57/71, 97-200 Tomaszów Mazowiecki
tel. 44 724 43 36
e-mail: zsz2tom@poczta.onet.pl
www.zsp2tm.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Wojska Polskiego 2, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01
e-mail: cizpt@wup.lodz.pl