Nagłówek

Nawigacja po kategoriach

Alfabet

Wydawca treści

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

 

Prowadzenie zdrowego, ekologicznego trybu życia jest obecnie bardzo modnym i aktualnym zjawiskiem. Wobec zwiększającego się zanieczyszczenia środowiska, postępującego kryzysu klimatycznego jak również dzięki zamożności mieszkańców północnej półkuli w coraz większym stopniu staramy się żyć eko. Jednym z aspektów zdrowego trybu życia czy ochrony środowiska jest produkcja ekologicznej żywności. W miastach furorę robią ryneczki z warzywami i owocami prosto od rolników, mnóstwo jest sklepów czy restauracji ze ekologiczną, zdrową żywnością. Również producenci żywności w coraz większym stopniu starają się by produkcja jedzenia, miała jak najmniejszy wpływ na degradację środowiska naturalnego. Certyfikuje się żywność ekologiczną by mieć pewność że jest ona wyprodukowana zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym. Sama definicja rolnictwa ekologicznego mówi o stosowaniu metod i upraw, których celem jest produkcja żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów. Rolnictwo ekologiczne ma mniejszy wpływ na środowisko, ponieważ sprzyja odpowiedzialnemu wykorzystaniu energii i zasobów naturalnych, utrzymaniu różnorodności biologicznej, zachowaniu regionalnej równowagi ekologicznej oraz poprawie żyzności gleby i utrzymaniu jakości wody. Studia na kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności przekazują wiedzę na temat zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, ekologicznej produkcji roślinno -zwierzęcej, ekologicznych surowców w produkcji żywności. Bezpieczeństwa żywności, oraz organizacji i ekonomiki gospodarstw ekologicznych.
 

Profil studenta:

 
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
 
  • Kochasz naturę, wieś
  • Interesuje Cię biologia, ekonomia, chemia czy matematyka
  • Jesteś osobą zorganizowaną, dokładną, cierpliwą
  • Masz zdolności przywódcze
  • Nie obawiasz się pracy fizycznej
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • Nie wyobrażasz sobie życia i pracy na wsi
  • Jesteś zamknięty w sobie
  • Masz dolegliwości zdrowotne
  • Preferujesz pracę na etacie w ustalonych godzinach
  • Nie znajdujesz w sobie cech przywódcy
 

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • Fizjologia zwierząt i żywienie ekologiczne
  • Chemia
  • Ekologiczna uprawa roślin rolniczych
  • Ekologiczny chów zwierząt
  • Statystyka matematyczna
  • Ekologiczne aspekty żywności i żywienia
  • Przetwórstwo ekologicznych surowców pochodzenia zwierzęcego
  • Prawo rolne
  • Ekoturystyka
  • Przestawianie gospodarstwa na tory ekologiczne
 

Możliwości zatrudnienia i szanse zatrudnienia:

 
Absolwenci kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności mogą znaleźć zatrudnienie w:
 
  • Mogą prowadzić własne gospodarstwo ekologiczne
  • Mogą prowadzić gospodarstwo agroturystyczne
  • Zakładach przetwórstwa ekologicznej żywności
  • Jednostkach administracji samorządowej
  • Ośrodkach doradztwa rolniczego
  • Placówkach badawczo- naukowych
 
Absolwent kierunku studiów Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności może pracować m.in. jako:
 
  • Rolnik
  • Prowadzący gospodarstwo agroturystyczne
  • Specjalista ds. rolnictwa ekologicznego
  • Doradca
  • Badacz
 

Możliwości kształcenia:

 

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Typ studiów: stacjonarne I stopnia
Wydział: Wydział Rolnictwa i Ekologii
Kierunek: Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Adres: ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
Telefon: 22 59 325 15
e-mail: dwre@sggw.edu.pl
www: https://wrie.sggw.edu.pl/
 

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

nnk.asset.publisher.attachments

Rolnictwo ekologiczne i produkcja żywności
Rolnictwo ekologiczne i produkcja żywności.pdf 306 KB

nnk.asset.publisher.info.header