Nagłówek

Nawigacja po kategoriach

Alfabet

Wydawca treści

Dietetyka i ekologiczna żywność

 

Dziś praktycznie wszędzie możemy się zetknąć ze sklepami czy stoiskami spożywczymi na których widnieją napisy „eko żywność", „zdrowa żywność", „produkty ekologiczne". Moda żywność ekologiczną zapanowała w polskiej i światowej kuchni. Żywność ekologiczna to produkty spożywcze pochodzące z ekologicznych gospodarstw rolnych, przetwarzane w naturalny sposób: bez konserwantów, sztucznych dodatków i tak zwanych „ulepszaczy". Określenie „żywność ekologiczna" często jest zrównywane z terminem „zdrowa żywność". Jednak jest między nimi różnica. Pierwsze z tych pojęć określa żywność, która posiada certyfikat i pochodzi z gospodarstwa posiadającego dokument potwierdzający stosowanie metod produkcji zgodnych z kryteriami rolnictwa ekologicznego W Unii Europejskiej produkcja żywności ekologicznej podlega specjalnemu, urzędowemu systemowi kontroli i certyfikacji. Kontrola jest prowadzona na wszystkich etapach wytwarzania produktów i obejmuje swoim zasięgiem zarówno gospodarstwa rolne, przetwórnie jak i rynek zbytu. Od 1 lipca 2010 r. znakiem, który potwierdza ekologiczność danego produktu jest wspólny dla wszystkich krajów Unii Europejskiej tzw. „euroliść" na zielonym tle. Studia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mają stanowić odpowiedź na zainteresowanie naturalnymi produktami spożywczymi i zdrową dietą. W toku studiów słuchaczom przekazywana jest wiedza z zakresu fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki czy immunologii. Jak również profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w różnego rodzaju chorobach. Studenci nabywają umiejętności planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego. Uczą się dobierania produktów spożywczych i preparatów dietetycznych oraz przygotowywania potraw. Poznają regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe. Dowiadują się o europejskich programach walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.
 

Profil studenta:

 
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
 
  • Zależy Ci na czystym środowisku
  • Interesujesz się zdrowym odżywianiem
  • Lubisz gotować
  • Jesteś osobą empatyczną, otwartą
  •  Umiesz w prosty i klarowny sposób przekazać posiadaną wiedzę
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • Jesteś osobą zamkniętą w sobie
  • Nie przywiązujesz wagi do zdrowej diety
  •  Brak Ci cierpliwości
  • Nie lubisz analizować
  • Masz zainteresowania techniczne
 

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • Patofizjologia
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Psychologia
  • Ekologiczna żywność
  • Demografia i epidemiologia żywienia
  • Diety niekonwencjonalne
  • Immunologia
  • Żywienie i suplementacja w sporcie
  • Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Absolwenci kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mogą znaleźć zatrudnienie w:
 
  • Zakładach żywienia zbiorowego
  • Obiektach sportowych
  • Zakładach opieki zdrowotnej
  • Poradniach leczenia otyłości
  • Może również prowadzić własną działalność gospodarczą
 
Absolwent studiów Dietetyka i ekologiczna żywność może pracować m.in. jako:
 
  • Dietetyk
  • Edukator
  • Pracownik ds. suplementacji
  • Specjalista ds. żywności ekologicznej
  • Dziennikarz
 
 

Możliwości kształcenia:

 

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Typ studiów: stacjonarne i niestacjonarne II stopnia
Wydział: Wydział Promocji Zdrowia
Kierunek: Dietetyka i ekologiczna żywność
Specjalizacje na studiach:
  • Dietetyka kliniczna
  • Psychodietetyka
  • Ekologiczna żywność
Adres: ul. Krowoderska 73, 31-158 Kraków
Telefon: 12 622 39 08
e-mail: dziekanat@kwspz.pl
www: https://www.kwspz.pl/rekrutacja/studia-ii-st-magisterskie/dietetyka-i-ekologiczna-zywnosc/
 

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Dietetyka i ekologiczna żywność
Dietetyka i ekologiczna żywność.pdf 311 KB

Informacje o publikacji dokumentu