Nagłówek

Nawigacja po kategoriach

Alfabet

Wydawca treści

Technologia i organizacja gastronomii

 

W ostatnich latach branża gastronomiczna stała się bardzo medialna. Triumfy święcą programy kulinarne, konkursy kucharzy lub filmy i seriale kulinarne. Kucharze, restauratorzy stają się celebrytami. W dobrym tonie jest bywanie w restauracjach i jedzenie wyszukanych oryginalnych potraw, próbowanie innych smaków. Również samodzielne przygotowywanie potraw stało się modne i przestało być zajęciem zwyczajnym czy deprecjonującym. Ważną częścią naszego życia, zaczęła stanowić odpowiednia dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb. Studia z zakresu Technologii i organizacji gastronomii przekazują słuchaczom wiedzę na temat, składu żywności i procesów fizykochemicznych oraz biologicznych zachodzących podczas przetwarzania surowców i półproduktów. Student uczy się towaroznawstwa, bezpieczeństwa i technologii żywności. Zaznajamia się z dietetyką. Jest przygotowywany do zarządzania firmą oraz zespołem pracowników. Bardzo ważną częścią studiów są dziewięciomiesięczne staże u pracodawców z branży restauracyjnej, hotelarskiej czy cateringowej.
 

Profil studenta:

 
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
 
  • Uwielbiasz gotować
  • Masz zmysł organizatorski
  • Posiadasz zdolności przywódcze
  • Lubisz chemię, biologię
  •  Cechuje Cię samodzielność, dokładność, gospodarność
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • Wolisz przedmioty humanistyczne
  • Jesteś artystyczną duszą
  • Nie cierpisz gotować
  • Brak Ci zdolności organizatorskich
  • Jesteś słabego zdrowia
 

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • Chemia
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Analiza żywności
  • Technologia przetwórstwa surowców roślinnych
  • Żywienie człowieka
  • Technologia gastronomii
  • Specjalne kategorie żywności
  • Usługi hotelarskie i rekreacyjne
  • Dietetyka w gastronomii
  • Elementy psychologii w gastronomii
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Absolwenci kierunku Technologia i organizacja gastronomii mogą znaleźć zatrudnienie w:
 
  • Zakładach żywienia zbiorowego
  • Firmach produkujących żywność
  • Hotelach
  • Restauracjach
  • Laboratoriach
 
Absolwent studiów Technologia i organizacja gastronomii może pracować m.in. jako:
 
  • Technolog żywności
  • Menadżer restauracji
  • Kierownik produkcji
  • Pracownik laboratorium
  • Może prowadzić własną działalność gospodarczą
 

Możliwości kształcenia:

 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Typ studiów: stacjonarne I stopnia
Wydział: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Kierunek: Technologia i organizacja gastronomii
Adres: ul. J. Chełmońskiego 37, 51–630 Wrocław
Telefon: 71 320 77 45
e-mail: dziekanat.wbinoz@upwr.edu.pl
www: https://wbinoz.upwr.edu.pl/
 

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Technologia i organizacja gastronomii
Technologia i organizacja gastronomii.pdf 132 KB

Informacje o publikacji dokumentu