W ostatnich latach branża gastronomiczna stała się bardzo medialna. Triumfy święcą programy kulinarne, konkursy kucharzy lub filmy i seriale kulinarne. Kucharze, restauratorzy stają się celebrytami. W dobrym tonie jest bywanie w restauracjach i jedzenie wyszukanych oryginalnych potraw, próbowanie innych smaków. Również samodzielne przygotowywanie potraw stało się modne i przestało być zajęciem zwyczajnym czy deprecjonującym. Ważną częścią naszego życia, zaczęła stanowić odpowiednia dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb. Studia z zakresu Technologii i organizacji gastronomii przekazują słuchaczom wiedzę na temat, składu żywności i procesów fizykochemicznych oraz biologicznych zachodzących podczas przetwarzania surowców i półproduktów. Student uczy się towaroznawstwa, bezpieczeństwa i technologii żywności. Zaznajamia się z dietetyką. Jest przygotowywany do zarządzania firmą oraz zespołem pracowników. Bardzo ważną częścią studiów są dziewięciomiesięczne staże u pracodawców z branży restauracyjnej, hotelarskiej czy cateringowej.
Profil studenta:
Pomyśl o tym kierunku studiów, jeśli:
- Uwielbiasz gotować
- Masz zmysł organizatorski
- Posiadasz zdolności przywódcze
- Lubisz chemię, biologię
- Cechuje Cię samodzielność, dokładność, gospodarność
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
- Wolisz przedmioty humanistyczne
- Jesteś artystyczną duszą
- Nie cierpisz gotować
- Brak Ci zdolności organizatorskich
- Jesteś słabego zdrowia
Program studiów:
Studia obejmują takie przedmioty jak:
- Chemia
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Analiza żywności
- Technologia przetwórstwa surowców roślinnych
- Żywienie człowieka
- Technologia gastronomii
- Specjalne kategorie żywności
- Usługi hotelarskie i rekreacyjne
- Dietetyka w gastronomii
- Elementy psychologii w gastronomii
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Absolwenci kierunku Technologia i organizacja gastronomii mogą znaleźć zatrudnienie w:
- Zakładach żywienia zbiorowego
- Firmach produkujących żywność
- Hotelach
- Restauracjach
- Laboratoriach
Absolwent studiów Technologia i organizacja gastronomii może pracować m.in. jako:
- Technolog żywności
- Menadżer restauracji
- Kierownik produkcji
- Pracownik laboratorium
- Może prowadzić własną działalność gospodarczą
Możliwości kształcenia:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Typ studiów: stacjonarne I stopniaWydział: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Kierunek: Technologia i organizacja gastronomii
Adres: ul. J. Chełmońskiego 37, 51–630 Wrocław
Telefon: 71 320 77 45
e-mail: dziekanat.wbinoz@upwr.edu.pl
www: https://wbinoz.upwr.edu.pl/
Dane kontaktowe urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
ul. ul. Wólczańska 49, 90-608 Łódź
tel. 42 66 30 279, 42 66 30 273, 42 66 30 255
e-mail: centrum@wup.lodz.pl