Nagłówek

Nawigacja po kategoriach

Alfabet

Wydawca treści

Browarnictwo i słodownictwo


Kierunek browarnictwo i słodownictwo przeznaczony jest dla osób które, chcą zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej oraz funkcjonowania i uruchamiania browarów, a także stosowanych w tej branży procesów, technologii, systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz przepisów prawnych. Część zajęć przewidziana jest także na przygotowanie ekonomiczne i menedżerskie. Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo przygotowany jest do pracy na stanowiskach w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze. Zna także zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą w tym segmencie działalności gospodarczej.
 

Profil studenta:

 
Pomyśl o tym kierunku, jeśli:
 
  • jesteś miłośnikiem wyrobów browarniczych,
  • nie masz problemów z takimi przedmiotami jak biologia czy chemia,
  • jesteś zainteresowany badaniami laboratoryjnymi,
  • posiadasz zmysł techniczny,
  • masz zacięcie menedżerskie i otwarty umysł.
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • nie jesteś odporny na krytykę,
  • masz problemy z komunikacją interpersonalną,
  • nie lubisz dzielić się wiedzą,
  • posiadasz zaburzenia węchu i smaku,
  • posiadasz nie dające się skorygować wady wzroku i słuchu,
  • posiadasz alergie uniemożliwiające pracę w zawodzie browarnika.
 

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • chemia żywności,
  • podstawy żywienia człowieka,
  • inżynieria bioprocesowa,
  • mikrobiologia żywności,
  • analiza i ocena jakości żywności,
  • maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie,
  • inżynieria bioreaktorowa,
  • biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa,
  • chmiel i produkty chmielarskie,
  • media w słodowni i browarze,
  • technologia słodu,
  • praktyczne aspekty produkcji słodu,
  • procesy warzelni,
  • projektowanie nowych produktów piwowarskich,
  • fermentacja i dojrzewanie piwa,
  • praktyczne aspekty produkcji piwa,
  • technologia rozlewu i pakowania,
  • analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych,
  • stabilizacja piwa i higiena w browarze,
  • aspekty prawne i ekonomiczne funkcjonowania browaru,
  • projektowanie i uruchamianie browaru,
  • analiza sensoryczna piwa,
  • automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie,
  • ergonomia i bezpieczeństwo pracy,
  • technologia rozlewu piwa.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Absolwenci kierunku browarnictwo i słodownictwo mogą znaleźć zatrudnienie w:
  • browarach przemysłowych,
  • browarach regionalnych,
  • browarach rzemieślniczych,
  • browarach restauracyjnych,
  • zakładach zajmujących się przygotowaniem słodu, enzymów i innych surowców i dodatków do produkcji browarniczej,
  • ramach własnej działalności gospodarczej.
 
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo może pracować m.in. jako:
  • technolog browarnictwa,
  • specjalista kontroli jakości,
  • specjalista podstaw inżynierii,
  • specjalista projektowania produktów,
  • specjalista marketingu produktów browarniczych,
  • specjalista aspektów formalno-prawnych,
  • specjalista planowania i zarządzania produkcją browarniczą.
 

Możliwości kształcenia:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Typ studiów: stacjonarne I stopnia
Wydział: Wydział Technologii Żywności
Kierunek: browarnictwo i słodownictwo
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: 12 662 47 48
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl
www.wtz.urk.edu.pl
 

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: skierniewice@lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Browarnictwo i słodownictwo
Browarnictwo i słodownictwo.pdf 217 KB

Informacje o publikacji dokumentu