Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia sprzedaje żywność (wędliny, przetwory mleczne, pieczywo, wyroby cukiernicze) na otwartej przestrzeni w miejscach do tego wyznaczonych, takich jak np. bazary, stoiska handlowe, kiermasze okazjonalne, jarmarki świąteczne oraz w pomieszczeniach zamkniętych na wydzielonej powierzchni sprzedaży.
Zadania zawodowe:
• sprzedawanie żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia, na otwartej przestrzeni w miejscach do tego wyznaczonych (bazary, stoiska handlowe itp.);
• przygotowywanie stoiska sprzedażowego: przyjmowanie dostaw towarów oraz przygotowywanie ich do sprzedaży, rozpakowywanie, znakowanie, eksponowanie i zabezpieczenie wyłożonych towarów przed uszkodzeniem lub zniszczeniem;
• zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych na stoisku;
• zapewnienie szybkiej i sprawnej obsługi klienta;
• przekazywanie klientom pełnej informacji o sprzedawanych towarach (cena, nazwa, producent, właściwości, termin przydatności itp.);
• przyjmowanie należności za sprzedany towar, obsługiwanie kasy fiskalnej i wystawianie klientom paragonów;
• przyjmowanie i rozpatrywanie reklamacji;
• porządkowanie stoiska po zakończeniu sprzedaży;
• dbanie o wizerunek stoiska;
• wykonywanie raportu ze sprzedaży oraz rozliczeń dziennego utargu, prowadzenie okresowej inwentaryzacji towaru;
• zapewnianie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na stoisku podczas organizacji, obsługi klienta oraz po zakończeniu sprzedaży.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
W zawodzie tym nie jest wymagane posiadanie tytułów zawodowych, kwalifikacji i szczególnych uprawnień. Pracę w zawodzie może wykonywać osoba, która została przyuczona do zawodu lub uzyskała doświadczenie w trakcie pracy. Pracodawcy preferują jednak kandydatów posiadających wykształcenie na poziomie szkoły branżowej I stopnia czy świadectwo ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie pokrewnym sprzedawcy lub w zawodach branży spożywczej (kucharz, piekarz, cukiernik). Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikację rynkową „Obsługa klienta i sprzedaż w punkcie handlowym - sprzedawca” zgodnie z zasadami walidacji i certyfikacji kwalifikacji rynkowych wprowadzonych do Zintegrowanego Rejestru Kwalifikacji. Dodatkowym atutem przy zatrudnieniu jest posiadanie wykształcenia średniego zawodowego w zawodzie technik handlowiec oraz prawo jazdy kat. B. Ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością pracownik w tym zawodzie powinien mieć aktualne orzeczenie (zaświadczenie wydane przez lekarza medycyny pracy) do celów sanitarno-epidemiologicznych, stwierdzające zdolność do wykonywania pracy.
Wymagania psychofizyczne:
Charakter pracy wymaga od ulicznego sprzedawcy przede wszystkim umiejętności związanych z komunikowaniem się, łatwości nawiązywania kontaktów, umiejętności słuchania i argumentowania, a także zdolności przekonywania i wpływania na innych. Ważna jest też umiejętność pracy zespołowej. Powinien być osobą zrównoważoną emocjonalnie oraz cierpliwą, umieć radzić sobie w sytuacjach trudnych i stresowych. Specyfika zawodu wymaga dużej samodzielności i zdyscyplinowania, poczucia odpowiedzialności oraz uczciwości wobec klientów i pracodawcy. Przydatna w tym zawodzie jest dobra pamięć oraz uzdolnienia rachunkowe.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Czynnikiem utrudniającym pracę w zawodzie są zaburzenia sprawności kończyn górnych, a w szczególności w zakresie zręczności palców i rąk, zaburzenia sprawności kończyn dolnych utrudniające przemieszczanie się, zaburzenia zmysłu węchu i równowagi oraz wady wzroku i słuchu niepoddające się korekcji. W zawodzie nie mogą pracować osoby z przewlekłymi chorobami skóry (szczególnie rąk) oraz niektórymi chorobami płuc i przewodu pokarmowego, a także choroby psychiczne i upośledzenie umysłowe. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest nosicielstwo chorób zakaźnych i choroby pasożytnicze.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia może być zatrudniony m.in. przez właścicieli zakładów przetwórstwa mięsa, zakładów cukierniczych, piekarskich lub zakładów gastronomicznych do sprzedaży żywności w okresie sezonowym (np. świąteczne jarmarki, festyny itp.). Może również prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej oraz handlowej.
Szkoły:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 5 w Łodzi
kierunki: sprzedawca, technik handlowiec
ul. Drewnowska 88, 91-008 Łódź
tel. 42 654 27 75
e-mail: sekretariat@zsp5lodz.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 5 w Piotrkowie Trybunalskim
kierunek: technik handlowiec
ul. Leonarda 12/14, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 648 64 96
e-mail: zsp5@zsp5.piotrkow.pl
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim
Branżowa Szkoła I Stopnia
kierunki: sprzedawca, kucharz, cukiernik, piekarz
ul. Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sulejowie
Branżowa Szkoła I Stopnia
kierunki: sprzedawca, kucharz, cukiernik, piekarz
ul. Milejowska 21, 97-330 Sulejów
tel. 44 616 21 99
e-mail: sekretariat@zsckuwsulejowie.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. J.Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01
e-mail: cizpt@wup.lodz.pl