Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia

Print Drukuj

 

Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia sprzedaje żywność (wędliny, przetwory mleczne, pieczywo, wyroby cukiernicze) na otwartej przestrzeni w miejscach do tego wyznaczonych, takich jak np. bazary, stoiska handlowe, kiermasze okazjonalne, jarmarki świąteczne oraz w pomieszczeniach zamkniętych na wydzielonej powierzchni sprzedaży.

 

Zadania zawodowe:

 

      sprzedawanie żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia, na otwartej przestrzeni w miejscach do tego wyznaczonych (bazary, stoiska handlowe itp.);

      przygotowywanie stoiska sprzedażowego:  przyjmowanie dostaw towarów oraz przygotowywanie ich do sprzedaży, rozpakowywanie, znakowanie, eksponowanie i zabezpieczenie wyłożonych towarów przed uszkodzeniem lub zniszczeniem;

      zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych na stoisku;

      zapewnienie szybkiej i sprawnej obsługi klienta;

      przekazywanie klientom pełnej informacji o sprzedawanych towarach (cena, nazwa, producent, właściwości, termin przydatności itp.);

      przyjmowanie należności za sprzedany towar, obsługiwanie kasy fiskalnej i wystawianie klientom paragonów;

      przyjmowanie i rozpatrywanie reklamacji;

      porządkowanie stoiska po zakończeniu sprzedaży;

      dbanie o wizerunek stoiska;

      wykonywanie raportu ze sprzedaży oraz rozliczeń dziennego utargu, prowadzenie okresowej inwentaryzacji towaru;

      zapewnianie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na stoisku podczas organizacji, obsługi klienta oraz po zakończeniu sprzedaży.

 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 

W zawodzie tym nie jest wymagane posiadanie tytułów zawodowych, kwalifikacji i szczególnych uprawnień. Pracę w zawodzie może wykonywać osoba, która została przyuczona do zawodu lub uzyskała doświadczenie w trakcie pracy. Pracodawcy preferują jednak kandydatów posiadających wykształcenie na poziomie szkoły branżowej I stopnia czy świadectwo ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie pokrewnym sprzedawcy lub w zawodach branży spożywczej (kucharz, piekarz, cukiernik). Istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikację rynkową „Obsługa klienta i sprzedaż w punkcie handlowym - sprzedawca” zgodnie z zasadami walidacji i certyfikacji kwalifikacji rynkowych wprowadzonych do Zintegrowanego Rejestru Kwalifikacji. Dodatkowym atutem przy zatrudnieniu jest posiadanie wykształcenia średniego zawodowego w zawodzie technik handlowiec oraz prawo jazdy kat. B. Ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością pracownik w tym zawodzie powinien mieć aktualne orzeczenie (zaświadczenie wydane przez lekarza medycyny pracy) do celów sanitarno-epidemiologicznych, stwierdzające zdolność do wykonywania pracy.

 

Wymagania psychofizyczne:

 

Charakter pracy wymaga od ulicznego sprzedawcy przede wszystkim umiejętności związanych z komunikowaniem się, łatwości nawiązywania kontaktów, umiejętności słuchania i argumentowania, a także zdolności przekonywania i wpływania na innych. Ważna jest też umiejętność pracy zespołowej. Powinien być osobą zrównoważoną emocjonalnie oraz cierpliwą, umieć radzić sobie w sytuacjach trudnych i stresowych. Specyfika zawodu wymaga dużej samodzielności i zdyscyplinowania, poczucia odpowiedzialności oraz uczciwości wobec klientów i pracodawcy. Przydatna w tym zawodzie jest dobra pamięć oraz uzdolnienia rachunkowe.

 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 

Czynnikiem utrudniającym pracę w zawodzie są zaburzenia sprawności kończyn górnych, a w szczególności w zakresie zręczności palców i rąk, zaburzenia sprawności kończyn dolnych utrudniające przemieszczanie się, zaburzenia zmysłu węchu i równowagi oraz wady wzroku i słuchu niepoddające się korekcji. W zawodzie nie mogą pracować osoby z przewlekłymi chorobami skóry (szczególnie rąk) oraz niektórymi chorobami płuc i przewodu pokarmowego, a także choroby psychiczne i upośledzenie umysłowe. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest nosicielstwo chorób zakaźnych i choroby pasożytnicze.

 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 

Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia może być zatrudniony m.in. przez właścicieli zakładów przetwórstwa mięsa, zakładów cukierniczych, piekarskich lub zakładów gastronomicznych do sprzedaży żywności w okresie sezonowym (np. świąteczne jarmarki, festyny itp.). Może również prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej oraz handlowej.

 

Szkoły:

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 5 w Łodzi

kierunki: sprzedawca, technik handlowiec

ul. Drewnowska 88, 91-008 Łódź

tel. 42 654 27 75

e-mail: sekretariat@zsp5lodz.pl

https://zsp5lodz.pl/

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 5 w Piotrkowie Trybunalskim

kierunek: technik handlowiec

ul. Leonarda 12/14, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 648 64 96

e-mail: zsp5@zsp5.piotrkow.pl

http://www.zsp5.piotrkow.pl/

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim

Branżowa Szkoła I Stopnia

kierunki: sprzedawca, kucharz, cukiernik, piekarz

ul. Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 732 70 58

e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl

http://www.zsp4.piotrkow.pl/

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sulejowie

Branżowa Szkoła I Stopnia

kierunki: sprzedawca, kucharz, cukiernik, piekarz

ul. Milejowska 21, 97-330 Sulejów

tel. 44 616 21 99

e-mail: sekretariat@zsckuwsulejowie.pl

http://zsckuwsulejowie.pl/

 

Dane kontaktowe:

 

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI

Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi

Oddział w Piotrkowie Trybunalskim

ul. J.Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01

e-mail: cizpt@wup.lodz.pl

 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Informacje o publikacji dokumentu