Lekarz weterynarii - specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego

Print Drukuj

Lekarz weterynarii – specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego sprawuje nadzór nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego w całym łańcuchu produkcyjnym, tj. od produkcji pierwotnej do umieszczania jej na rynku.
 

Zadania zawodowe:

  • nadzór i egzekwowanie przestrzegania wymagań higieniczno-sanitarnych i dobrostanu zwierząt w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego;
  • kontrolowanie jakości zdrowotnej środków żywienia zwierząt i ich wpływu na jakość zdrowotną żywności pochodzenia zwierzęcego;
  • zwalczanie zoonoz w hodowli zwierząt rzeźnych jako element zapewniania jakości zdrowotnej żywności;
  • identyfikacja i rejestracja zwierząt rzeźnych i mięsa;
  • badanie i nadzór lekarsko-weterynaryjny w czasie transportu i obrotu zwierząt rzeźnych;
  • nadzorowanie warunków sanitarno-weterynaryjnych w rzeźniach, zakładach produkujących i przechowujących żywność pochodzenia zwierzęcego;
  • badanie zwierząt rzeźnych przed ubojem i po uboju oraz badanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • badanie i nadzór nad produktami pochodzenia zwierzęcego z importu;
  • weryfikowanie i nadzór nad systemami zapewniania bezpieczeństwa żywności;
  • stosowanie i egzekwowanie prawa żywnościowego;
  • wszczynanie postępowania administracyjnego w przypadku stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności;
  • dokumentowanie danych, wydawanie opinii i orzeczeń lekarsko-weterynaryjnych.
Zadania dodatkowe:
  • prowadzenie badań naukowych w zakresie swojej specjalności oraz publikowanie ich wyników;
  • podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez śledzenie bieżącego piśmiennictwa,
  • udział w kształceniu podyplomowym oraz konferencjach naukowych;
  • nadzorowanie innych pracowników.
 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Chcąc wykonywać zawód lekarza weterynarii o specjalności higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego należy ukończyć studia magisterskie na kierunku weterynaria, które trwają 5,5 roku (11 semestrów), a następnie uzyskać prawo do wykonywania zawodu przyznawane przez okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Studia weterynaryjne mają charakter ogólny, po ich ukończeniu absolwent uzyskuje tytuł lekarza weterynarii, bez specjalizacji. Szkolenia specjalizacyjne, np. z zakresu higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego, można rozpocząć po przepracowaniu minimum 2 lat w zawodzie lekarza weterynarii. Szkolenia specjalizacyjne trwają 2 lata (4 semestry) i są realizowane przez uczelnie kształcące na kierunku weterynaria (m.in. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie). Uruchomienie specjalizacji zazwyczaj jest uzależnione od liczby zgłaszających się kandydatów. Tytuł specjalisty w danej dziedzinie jest nadawany po zakończeniu nauki oraz zdaniu egzaminu przed Komisją do Spraw Specjalizacji Lekarzy Weterynarii.
 

Wymagania psychofizyczne:

 
Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:
  • dobrego słuchu, wzroku, węchu,
  • sprawności manualnej,
  • zamiłowania do zwierząt, chęci niesienia im pomocy,
  • spostrzegawczości,
  • zdolności koncentracji uwagi i jednocześnie jej podzielności,
  • logicznego myślenia,
  • dużej dokładności,
  • odpowiedzialności oraz samodzielności w podejmowaniu decyzji,
  • zaangażowania.
 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu lekarza weterynarii są: daltonizm, nie dające się skorygować wady i dysfunkcje wzroku oraz słuchu, a także niektóre alergie np. na sierść, pierze, lateks.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Lekarz weterynarii – specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego może znaleźć zatrudnienie m.in. w Inspekcji Weterynaryjnej i stacjach sanitarno-epidemiologicznych. .Może również prowadzić własną praktykę i świadczyć usługi dla ubojni, zakładów produkujących i przechowujących  produkty pochodzenia zwierzęcego.
 

Szkoły:

 

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Wydział Medycyny Weterynaryjnej

kierunek: weterynaria
specjalizacja: Higiena zwierząt rzeźnych i żywności
ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
tel.: 22 593 60 03, 593 60 04
e-mail: dwmw@sggw.pl
www.wmw.sggw.pl
 

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej

kierunek: weterynaria
specjalizacja: Higiena zwierząt rzeźnych i żywności
ul. Oczapowskiego 14, 10-719 Olsztyn
tel.: 89 523 34 40, 523 39 93
e-mail: medwet@uwm.edu.pl, choszcz@uwm.edu.pl
www.wet.uwm.edu.pl
 

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Medycyny Weterynaryjnej

kierunek: weterynaria
ul. C.K. Norwida 31, 50-375 Wrocław
tel. 71 320 51 07, 320 52 44
e-mail: dziekanat.wmw@upwr.edu.pl
www.wmw.upwr.edu.pl
 

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej

kierunek: weterynaria
ul. Głęboka 30, 20-612 Lublin
tel. 81 528 47 22, 528 47 24
e-mail: dziekanat.medwet@up.lublin.pl
www.up.lublin.pl/weterynaria/wydzial/
 

Dane kontaktowe:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: skierniewice@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Lekarz weterynarii - specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego 2022
Lekarz weterynarii - specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego 2022.pdf 293 KB
Informacje o publikacji dokumentu