Opracowuje technologie wytwarzania żywności wysokiej jakości, tzn. o wysokich walorach odżywczych, smakowych oraz estetycznych. W tym zawodzie istnieje wiele specjalizacji, związanych z następującymi rodzajami technologii, np. mięsa i przetworów mięsnych, cukrownictwa, przetwórstwa owoców i warzyw, przetwórstwa produktów mlecznych.
Zadania zawodowe:
- opracowywanie nowych technologii wytwarzania żywności,
- udoskonalanie technologii wytwarzania żywności,
- zajmowanie się samymi produktami spożywczymi, ale także procesami produkcji i wykorzystywanymi urządzeniami,
- wykonywanie specjalistycznych analiz biochemicznych,
- nadzorowanie procesu produkcyjnego,
- kontrolowanie jakości wytwarzanych produktów.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Kandydaci do pracy powinni legitymować się wykształceniem wyższym technicznym, zdobytym na kierunku technologia żywności lub chemia spożywcza. Wymagana jest znajomość języka angielskiego, prawo jazdy kat. B oraz biegła znajomość obsługi komputera. Specjalizacje, których jest wiele w tym zawodzie, wybierane są już w trakcie studiów.Wymagania psychofizyczne:
Wymagane cechy psychiczne i uzdolnienia: dokładność, zdolność koncentracji uwagi, umiejętność pracy w warunkach monotonnych, zdolność do pracy w szybkim tempie, podzielność uwagi, spostrzegawczość. Inżynier technologii żywności powinien być osobą skrupulatną i odpowiedzialną. Ze względu na specyfikę pracy powinien mieć wyobraźnię, być osobą kreatywną i otwartą na poznawanie nowych technologii. Konieczne są uzdolnienia i zainteresowania techniczne oraz naukowe, np. w zakresie chemii, biologii, techniki czy zarządzania. Wymagane ważne cechy fizyczne to: sprawność układu ruchu, a szczególnie sprawność kończyn górnych − rąk i palców, oraz kończyn dolnych. Istotna jest sprawność układów: krążenia, oddechowego, nerwowego, mięśniowego oraz kostno-stawowego i ogólna dobra sprawność fizyczna.Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Dysfunkcje znacznego stopnia sprawności kończyn dolnych oraz kończyn górnych, w szczególności w zakresie zręczności palców i rąk, zaburzenia zmysłu węchu i smaku, dotyku oraz równowagi, a także niepełnosprawność narządu słuchu, która nie może być skorygowana aparatem słuchowym w przypadku co najmniej jednego ucha, tak aby możliwa była komunikacja werbalna. Przeciwwskazaniem bezwzględnym do zatrudnienia jest nosicielstwo chorób zakaźnych, choroby pasożytnicze, choroby skóry rąk oraz alergia kontaktowa i wziewna na wykorzystywane produkty spożywcze i środki konserwujące.Każdy przypadek zatrudnienia osoby z niepełnosprawnością oraz przystosowania stanowiska pracy do potrzeb i możliwości tej osoby należy rozpatrywać indywidualnie.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Inżynier technologii żywności znajdzie zatrudnienie w różnych działach przemysłu spożywczego, chłodnictwie i przechowalnictwie żywności, placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności, jednostkach administracji rządowej i samorządowej, Urzędzie Celnym, hotelach na stanowiskach menadżerskich, zakładach żywienia zbiorowego, przy organizowaniu i projektowaniu procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów, w dystrybucji i handlu żywnością oraz kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.
Szkoły:
Politechnika Łódzka-Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka
ul. Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź
tel. (42) 631-34-00, fax. (42) 631-34-02
e-mail: deanbiof@adm.p.lodz.pl
www.binoz.p.lodz.pl
Instytut Technologii i Analizy Żywności, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
ul. B. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź
tel. (42) 631-34-66
i-54@adm.p.lodz.pl
- studia I stopnia inżynieryjne
- studia II stopnia magisterskie
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Sieradzu
ul. 3 Maja 7, 98-200 Sieradz
tel. 43 822 81 84, 43 822 81 86
e-mail: lowusi@wup.lodz.pl