Sprzedawca w branży spożywczej

Print Drukuj

Sprzedawca w branży spożywczej zajmuje się sprzedażą produktów spożywczych w punktach sprzedaży detalicznej i hurtowej. Sprzedawca w branży spożywczej jest zawodem o charakterze handlowym. Dokonuje sprzedaży artykułów spożywczych klientom za określoną cenę. Odbywa się to w sposób bezpośredni, przy zastosowaniu tradycyjnej formy sprzedaży, lub pośrednio, przy zastosowaniu samoobsługowej formy sprzedaży.
 

Zadania zawodowe:

Sprzedawca w branży spożywczej wykonuje zadania polegające m.in. na:
  • utrzymywaniu kontaktu z dostawcami oraz zamawianiu towaru;
  • przyjmowaniu towaru oraz kontrolowaniu jego ilości i jakości;
  • przygotowywaniu artykułów spożywczych do sprzedaży, ich eksponowaniu i oznaczaniu;
  • dbaniu o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, właściwą ekspozycję towarów według ustalonych standardów;
  • obsługiwaniu klienta, w tym informowaniu o sprzedawanych produktach spożywczych;
  • obsługiwaniu systemu kasowego, w tym kasy fiskalnej, terminalu płatniczego;
  • wykonywaniu operacji gotówkowych;
  • wystawianiu faktury z wykorzystaniem komputera;
  • rozliczaniu i zabezpieczaniu utargów;
  • uczestniczeniu w inwentaryzacji towarów i opakowań zwrotnych;
  • przyjmowaniu reklamacji i pośredniczeniu w ich załatwianiu.
 

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

 
Osoby zainteresowane podjęciem zatrudnienia w zawodzie sprzedawcy w branży spożywczej powinny posiadać wykształcenie zasadnicze branżowe w kierunkach związanych z branżą handlową lub spożywczą. Pracodawcy chętnie zatrudniają na stanowisku sprzedawcy w branży spożywczej osoby z wykształceniem zasadniczym branżowym w zawodzie 522301 Sprzedawca. Możliwe jest szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy i zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy. Warunkiem podjęcia pracy w zawodzie sprzedawcy w branży spożywczej jest posiadanie ważnych badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzonych w książeczce zdrowia pracownika.
 

Wymagania psychofizyczne:

 
Wykonywanie zawodu sprzedawcy w branży spożywczej wymaga dobrej sprawności fizycznej, spostrzegawczości oraz umiejętności oceny organoleptycznej artykułów spożywczych. Ze względu na konieczność wykonywania różnych czynności w krótkim odstępie czasu i kontakt z klientami, ważna jest podzielność uwagi, komunikatywność, cierpliwość, obowiązkowość, dyspozycyjność, odporność na stres, kultura osobista oraz dbałość o wygląd zewnętrzny. Bardzo ważna jest dokładność, rzetelność, samodzielność w organizowaniu własnej pracy, dbałość o czystość i porządek a także umiejętności rachunkowe. Specyfika zawodu wymaga poczucia odpowiedzialności za wykonywane czynności.
 

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

 
Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu są wady wzroku i słuchu nie podlegające korekcji, schorzenia układu kostno-stawowego i dysfunkcje układu ruchu uniemożliwiające obsługę klientów oraz choroby skóry.
 

Możliwości i szanse zatrudnienia:

 
Praca sprzedawcy ma charakter usługowy. Sprzedawca w branży spożywczej może pracować w dużym lub małym sklepie.
Może być także właścicielem punktu sprzedaży, zatrudniać pracowników lub sam wykonywać wszystkie wymienione wcześniej czynności. Sprzedawca może pracować w stałych godzinach lub systemie zmianowym. Jego miejscem pracy są sklepy, hurtownie, magazyny, stacje paliw etc.
 

Szkoły:

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Henryka Sienkiewicza 10/12, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 732 70 58
e-mail: zsp4@zsp4.piotrkow.pl
www.zsp4.piotrkow.pl

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sulejowie
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Milejowska 21, 97-330 Sulejów
tel. 44 616 21 99
e-mail: sekretariat@zsckuwsulejowie.pl
www.zsckuwsulejowie.pl

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Czapliniecka 98, 97-400 Bełchatów
tel. 44 632 16 42
e-mail: sekretariat@zsp4bel.pl
www.zsp4bel.pl

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim
Branżowa Szkoła I stopnia
ul. Św. Antoniego 57/61, 97-200 Tomaszów Mazowiecki
tel. 44 724 43 36
e-mail: zsz2tom@poczta.onet.pl
www.zsp2tm.pl
 

Dane kontaktowe:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. Wojska Polskiego 2, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87, 44 647 74 01
e-mail: cizpt@wup.lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Sprzedawca w branży spożywczej 2021
Sprzedawca w branży spożywczej 2021.pdf 453 KB
Informacje o publikacji dokumentu