Studia na kierunku Gastronomia i hotelarstwo, mają za zadanie wykształcić specjalistów wyposażonych w umiejętności praktyczne, pozwalające im wykonywać zawód gastronoma lub hotelarza na poziomie operacyjnym. Kończąc tek kierunek absolwent studiów I stopnia gastronomii i hotelarstwa będzie specjalistą o gruntownej wiedzy i wszechstronnym przygotowaniu praktycznym, przygotowany do pracy w gastronomii indywidualnej, systemowej, specjalnej oraz w hotelarstwie. Będzie posiadał umiejętności dotyczące różnych uwarunkowań działania zakładów gastronomicznych i obiektów hotelarskich, w aspekcie wymagań prawnych, społeczno-ekonomicznych i technologicznych.
Profil studenta:
Pomyśl o tym kierunku, jeśli:
- Jesteś miłośnikiem sztuki kulinarnej
- Lubisz eksperymentować w kuchni
- Jesteś otwarty na nowe smaki
- Potrafisz pracować i zarządzać zespołem
- Jesteś komunikatywny
- Potrafisz pracować pod presja czasu
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
- Nie lubisz pracować w zespole
- Nie lubisz towarzystwa ludzi
- Nie potrafisz gotować
- Lubisz pracę spokojną i przewidywalną
Program studiów:
Studia obejmują takie przedmioty jak:
- Technologia gastronomiczna
- Polskie kuchnie regionalne i kuchnie narodowe
- Projektowanie nowych potraw
- Obsługa konsumenta w gastronomii i hotelarstwie
- Wyposażenie techniczne i technologiczne w gastronomii i hotelarstwie
- Trendy w hotelarstwie
- Techniki i technologie w gastronomii i cateringu
- Projektowanie technologiczne w zakładach gastronomicznych i hotelarskich
- Systemy technologiczne w produkcji potraw
- Podstawy finansów i rachunkowości
- Biznesplan
- Marketing usług
- Zarządzanie i organizacja
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii
- Zachowania konsumentów i ich ochrona na rynku usług
- Planowanie żywienia w gastronomii
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Absolwenci kierunku Gastronomia i hotelarstwo mogą znaleźć zatrudnienie w:
- Gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalnej
- Firmach cateringowych
- Hotelarstwie
- Przedsiębiorstwach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka
- Firmach projektowych oferujących plany wyposażenia obiektów w gastronomii i hotelarstwie
- Firmach usługowo-handlowych specjalizujących się w sprzedaży maszyn, urządzeń, mebli itp. Wyposażenia dla placówek gastronomicznych i hotelarskich
- Organizacjach konsumenckich
Absolwent kierunku Gastronomia i hotelarstwo może pracować m.in. jako:
- Specjalista ds. marketingu w hotelu
- Specjalista ds. gastronomii
- Pracownik organizacji hotelarskiej
- Kucharz
- Może prowadzić własną działalność gospodarczą
Możliwości kształcenia:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Typ studiów: I stopnia stacjonarne i niestacjonarneWydział: Wydział Żywienia Człowieka
Kierunek: Gastronomia i Hotelarstwo
Specjalizacje:
- Techniki i technologie w gastronomii i cateringu;
- Zarządzanie i organizacja w gastronomii i hotelarstwie.
telefon: 22 593 10 20
e-mail: rekrutacja@sggw.edu.pl
www: sggw.edu.pl
Dane kontaktowe urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Sieradzu
ul. 3 Maja 7, 98-200 Sieradz
tel.: 43 822 81 84
e-mail: sieradz@wup.lodz.pl