Mikrobiologia to nowoczesne studia dla osób dociekliwych i dokładnych, w trakcie których studenci uczą się prowadzenia specjalistycznych badań diagnostycznych, mikrobiologicznych, serologicznych i biologii molekularnej, rozpoznawania chorób zakaźnych, identyfikowania źródeł zakażenia, oceny wrażliwości na antybiotyki i czynniki dezynfekcyjne. Ponadto zdobywają wiedzę pozwalającą na prowadzenie prac badawczych oraz wykonywanie rutynowych procedur dotyczących struktury i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy oraz mikroorganizmów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu.
Profil studenta:
Pomyśl o tym kierunku, jeśli:
- interesujesz się naukami biologicznymi,
- chętnie poszerzasz swoją wiedzę,
- jesteś cierpliwy i wytrwały w dążeniu do celu,
- jesteś kreatywny, spostrzegawczy,
- potrafisz logicznie myśleć,
- nie nuży cię ciągłe powtarzanie tych samych czynności,
- jesteś sprawny manualnie.
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
- łatwo się denerwujesz i masz kłopoty z koncentracją,
- męczy cię powtarzanie tych samych czynności,
- masz małą sprawność manualną,
- masz zaburzoną koordynację wzrokowo-ruchową oraz kłopoty z rozróżnianiem barw,
- jesteś alergikiem.
Program studiów:
Studia obejmują takie przedmioty jak:
- anatomia człowieka,
- chemia organiczna i nieorganiczna,
- biologia mikroorganizmów,
- metody w mikrobiologii - hodowle drobnoustrojów,
- chemia dla mikrobiologów,
- obliczenia chemiczne w mikrobiologii,
- podstawy biologii komórki zwierzęcej,
- parazytologia ogólna,
- techniki laboratoryjne dla mikrobiologów,
- mikrobiologia środowiska,
- biochemia dla mikrobiologów,
- genetyka ogólna,
- bakteriologia,
- biofizyka komórki,
- genetyka molekularna,
- mikrobiologia przemysłowa,
- mykologia,
- immunologia ogólna,
- wirusologia.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Absolwenci kierunku mikrobiologia mogą znaleźć zatrudnienie w:
- instytucjach naukowych, ośrodkach naukowo-badawczych,
- akredytowanych laboratoriach mikrobiologicznych, diagnostycznych, weterynaryjnych i kosmetycznych,
- państwowych instytucjach zajmujących się kontrolą produkowanej żywności, np. IJHARS, WIH, PIS
- przyzakładowych laboratoriach mikrobiologicznych, np. w browarach, zakładach produkujących żywność, kosmetyki,
- instytucjach funkcjonujących w dziedzinach biologii medycznej, ochrony środowiska, ochrony zdrowia,
- instytucjach zajmujących się poradnictwem i profilaktyką zdrowotną,
- uczelniach.
Absolwent kierunku mikrobiologia może pracować m.in. jako:
- mikrobiolog w laboratoriach medycznych i weterynaryjnych, a także laboratoriach prowadzących diagnostykę mikrobiologiczną produktów pochodzenia zwierzęcego,
- pracownik laboratoriów mikrobiologicznych zajmujących się ochroną środowiska naturalnego (woda, gleba, powietrze),
- pracownik w jednostkach naukowych prowadzących badania diagnostyczne.
- kontroler jakości.
Możliwości kształcenia:
Uniwersytet Łódzki
Typ studiów: stacjonarne I i II stopniaWydział Biologii i Ochrony Środowiska
Kierunek mikrobiologia
Specjalności na studiach II stopnia: mikrobiologia medyczna, immunologia, diagnostyka laboratoryjna
ul. Pilarskiego 14/16, 90-231 Łódź
telefon: 42 635 45 05
e-mail: dziekan@biol.uni.lodz.pl
https://www.biol.uni.lodz.pl/
Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie
Typ studiów: stacjonarne I i II stopniaWydział Biologii i Biotechnologii
Kierunek mikrobiologia
ul. Michała Oczapowskiego 1A, 10-719 Olsztyn
telefon: 89 523 44 48
e-mail: dziekbiol@uwm.edu.pl
http://wbib.uwm.edu.pl/
Uniwersytet Wrocławski
Typ studiów: stacjonarne I i II stopniaWydział Nauk Biologicznych
Kierunek mikrobiologia
ul. Przybyszewskiego 63, 51-148 Wrocław
telefon: 71 375 64 29
e-mail: rekrutacja@uwr.edu.pl
https://biologia.uwr.edu.pl/
Dane kontaktowe urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 36 50
e-mail: skierniewice@wup.lodz.pl