Kierunek browarnictwo i słodownictwo przeznaczony jest dla osób które, chcą zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej oraz funkcjonowania i uruchamiania browarów, a także stosowanych w tej branży procesów, technologii, systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz przepisów prawnych. Część zajęć przewidziana jest także na przygotowanie ekonomiczne i menedżerskie. Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo przygotowany jest do pracy na stanowiskach w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze. Zna także zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą w tym segmencie działalności gospodarczej.
Profil studenta:
Pomyśl o tym kierunku, jeśli:
- jesteś miłośnikiem wyrobów browarniczych,
- nie masz problemów z takimi przedmiotami jak biologia czy chemia,
- jesteś zainteresowany badaniami laboratoryjnymi,
- posiadasz zmysł techniczny,
- masz zacięcie menedżerskie i otwarty umysł.
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
- nie jesteś odporny na krytykę,
- masz problemy z komunikacją interpersonalną,
- nie lubisz dzielić się wiedzą,
- posiadasz zaburzenia węchu i smaku,
- posiadasz nie dające się skorygować wady wzroku i słuchu,
- posiadasz alergie uniemożliwiające pracę w zawodzie browarnika.
Program studiów:
Studia obejmują takie przedmioty jak:
- chemia żywności,
- podstawy żywienia człowieka,
- inżynieria bioprocesowa,
- mikrobiologia żywności,
- analiza i ocena jakości żywności,
- maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie,
- inżynieria bioreaktorowa,
- biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa,
- chmiel i produkty chmielarskie,
- media w słodowni i browarze,
- technologia słodu,
- praktyczne aspekty produkcji słodu,
- procesy warzelni,
- projektowanie nowych produktów piwowarskich,
- fermentacja i dojrzewanie piwa,
- praktyczne aspekty produkcji piwa,
- technologia rozlewu i pakowania,
- analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych,
- stabilizacja piwa i higiena w browarze,
- aspekty prawne i ekonomiczne funkcjonowania browaru,
- projektowanie i uruchamianie browaru,
- analiza sensoryczna piwa,
- automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie,
- ergonomia i bezpieczeństwo pracy,
- technologia rozlewu piwa.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Absolwenci kierunku browarnictwo i słodownictwo mogą znaleźć zatrudnienie w:
- browarach przemysłowych,
- browarach regionalnych,
- browarach rzemieślniczych,
- browarach restauracyjnych,
- zakładach zajmujących się przygotowaniem słodu, enzymów i innych surowców i dodatków do produkcji browarniczej,
- ramach własnej działalności gospodarczej.
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo może pracować m.in. jako:
- technolog browarnictwa,
- specjalista kontroli jakości,
- specjalista podstaw inżynierii,
- specjalista projektowania produktów,
- specjalista marketingu produktów browarniczych,
- specjalista aspektów formalno-prawnych,
- specjalista planowania i zarządzania produkcją browarniczą.
Możliwości kształcenia:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Typ studiów: stacjonarne I stopniaWydział: Wydział Technologii Żywności
Kierunek: browarnictwo i słodownictwo
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: 12 662 47 48
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl
www.wtz.urk.edu.pl
Dane kontaktowe urzędu:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: skierniewice@lodz.pl