Menedżer żywności i żywienia

 

Studia na kierunku menadżer żywności i żywienia umożliwiają pogłębianie wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia, zarządzania i marketingu, a także konstruowania posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi. Absolwenci studiów będą mogli zarządzać obsługą firm gastronomicznych z branży hotelarskiej, cateringowej, agroturystycznej, a także przygotowywać ofertę handlową dla różnych grup odbiorców. Z powodzeniem poprowadzą również produkcję gastronomiczną w oparciu o systemy kontroli jakości, a także pokierują pracą zespołu pracowników lub własną działalnością gospodarczą.

Profil studenta:

 
Pomyśl o tym kierunku, jeśli:
 
  • interesujesz się dietetyką i kulinariami,
  • lubisz pracę z ludźmi,
  • umiesz pracować w zespole,
  • masz zdolności przywódcze,
  • jesteś odporny na stres,
  • lubisz nowe wyzwania.
 
Pomyśl o czymś innym, jeśli:
 
  • posiadasz nie dające się usunąć wady wzroku, słuchu i mowy,
  • jesteś alergikiem,
  • nie lubisz pracy zespołowej,
  • jesteś osobą mało komunikatywną,
  • posiadasz choroby psychiczne,
  • nie jesteś odporny na stres.

Program studiów:

 
Studia obejmują takie przedmioty jak:
  • podstawy techniki,
  • podstawy analizy żywności,
  • prawo żywnościowe,
  • savoir-vivre i sztuka dyplomacji,
  • kształtowanie kompetencji menedżerskich,
  • podstawy zarządzania,
  • przedsiębiorczość,
  • budowanie i motywowanie zespołów pracowniczych,
  • marketing usług,
  • bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności,
  • komunikacja interpersonalna i kształtowanie wizerunku,
  • prawo pracy,
  • finansowanie działalności biznesowej,
  • podstawy technologii żywności,
  • towaroznawstwo żywności i potraw,
  • podstawy żywienia i dietetyki,
  • żywność prozdrowotna i funkcjonalna,
  • ekologia i ochrona środowiska w przemyśle spożywczym,
  • zarządzanie zasobami ludzkimi,
  • etyka w zarządzaniu,
  • nowoczesne aplikacje mobilne,
  • funkcjonowanie jednolitego rynku europejskiego,
  • podstawy rachunkowości,
  • analiza sensoryczna produktów spożywczych,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • polska żywność tradycyjna i regionalna,
  • zarządzanie jakością,
  • trwałość przechowalnicza żywności,
  • kulinarne aspekty wielokulturowości,
  • zarządzanie marką,
  • komunikacja marketingowa,
  • tradycyjne i nowe techniki kulinarne,
  • zarządzanie systemami produkcyjnymi żywności.
 
Absolwenci kierunku Menedżer żywności i żywienia mogą znaleźć zatrudnienie w:
 
  • przedsiębiorstwach gastronomii indywidualnej,
  • przedsiębiorstwach gastronomii, systemowej i specjalistycznej,
  • hotelarstwie,
  • ośrodkach wypoczynkowych i sportowych,
  • centrach rekreacji,
  • organizacjach i instytucjach zajmujących się ochroną konsumentów,
  • jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności,
  • placówkach zajmujących się edukacją żywieniową,
  • gospodarstwach agroturystycznych,
  • mediach zajmujących się tematyką gastronomiczną,
  • własnej działalności gospodarczej.
 
Absolwent kierunku Menadżer żywności i żywienia może pracować m.in. jako:
 
  • specjalista ds. edukacji żywieniowej,
  • organizator usług cateringowych,
  • doradca kulinarny,
  • specjalista usług gastronomicznych,
  • pracownik mediów o tematyce kulinarnej,
  • koordynator imprez okolicznościowych.

Możliwości kształcenia:

Politechnika Łódzka

Typ studiów: stacjonarne I stopnia
Wydział: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Kierunek: Menedżer żywności i żywienia
adres: ul. S.Żeromskiego 116, 90-924 Łódź
telefon: 42 6312092, 6312974
e-mail: rekrutacja@info.p.lodz.pl
www: https://p.lodz.pl
 

Dane kontaktowe urzędu:

 
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: skierniewice@lodz.pl
 

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

nnk.asset.publisher.attachments

Menedżer żywności i żywienia
Menedżer żywności i żywienia.pdf 219 KB

nnk.asset.publisher.info.header